HannuHannu Äimänen

Lauantain sana 11.5.2019, lyhennelmä

Miten voisin viisastua?  

Viisaustutkija Eeva Kallion mukaan viisaus on hyvin harvinaista: ”Ihmiset haluavat olla omahyväisen tyytyväisiä siihen, että ovat aina oikeassa. Moni juuttuu omaan näkökulmaansa eikä ajattele viisaasti.” 

Mitä on todellinen viisaus?
Sananlaskut 8:10 (-33): ”Herran pelko on viisauden alku ja Pyhimmän tunteminen on ymmärrystä.” Kuningas Salomo rukoili: ”Oi Herra, minun Jumalani, sinä olet tehnyt palvelijasi kuninkaaksi isäni Daavidin sijaan. Mutta minä olen kuin pieni poika, en osaa lähteä enkä tulla. Palvelijasi on keskellä kansaa, jonka olet valinnut, suurta kansaa, jota ei voi laskea eikä lukea sen paljouden vuoksi. Anna siksi palvelijallesi kuuliainen sydän, jotta voisin jakaa oikeutta kansallesi ja erottaa hyvän pahasta, sillä kuka voi muuten jakaa oikeutta tälle suurelle kansallesi? Herraa miellytti se, mitä Salomo anoi.” (1. Kun. 3:7-10)

Kuuliainen sydän kertoo Herran pelosta.  Jos sinulla on kuuliainen sydän, se heijastuu ajatuksissasi, sanoissasi ja teoissasi. Siksi: ”Yli kaiken varottavan varjele sydämesi, sillä sieltä elämä lähtee.” (Sananl. 4:23) Luodessaan ihmisen omaksi kuvakseen Jumala tarkoitti, että ihmisen sydän heijastelisi hänen sydäntään ja ajatuksiaan. Mutta syntiinlankeemus turmeli ihmisen sydämen. Voidakseen heijastaa Jumalan sydäntä, ihminen tarvitsee uuden sydämen. Ja sen voi Jumala antaa. ”Minä annan teille uuden sydämen, ja uuden hengen minä annan sisimpäänne. Minä otan kivisydämen pois teidän sisältänne ja annan teille lihasydämen. Minä annan Henkeni teidän sisimpäänne ja vaikutan sen, että te vaellatte minun lakieni mukaan.” (Hes. 36:26) Jumalan Henki muuttaa ihmisen sydämen sellaiseksi kuin Jumala tahtoo.

Jumalan sydän on Jeesuksen näköinen. Ristillä paljastui Jumalan sydämen todellinen luonne: itsensä antava rakkaus ja pyhyys.  Jumala tahtoo, että sydämesi olisi tämänkaltainen. Sydämesi kertoo, mikä sinulle on tärkeintä ja mitä sinä tavoittelet, se ratkaisee elämäsi suunnan. ”Missä on aarteesi, siellä on myös sinun sydämesi.” (Matt. 6:21). Siksi kaiken todellisen viisauden edellytys on, että sydämesi olisi Jeesuksen sydämen kaltainen ja että opit tuntemaan hänet. 

Jumalan viisaus on ristiinnaulittu Kristus. ”Sanoma rististä on hulluutta niille, jotka joutuvat kadotukseen, mutta meille, jotka pelastumme, se on Jumalan voima.” (1. Kor. 1:18).

Miten sitten viisastua?
Yksinkertaisin vastaus on: pyydä sitä Jeesukselta. Salomo pyysi ja sai moninkertaisesti enemmän. ”Jumala on rikas antaja kaikille, jotka huutavat häntä avuksi.” (Room. 10:12) Otan kolme asiaa:

Ensiksi: Etsi Jumalaa ja hänen vanhurskauttaan. Kuuntele hänen sanaansa.

Jeesus sanoi: ”Etsikää ensin Jumalan valtakuntaa ja hänen vanhurskauttaan, niin myös kaikki tämä (eli se mitä tarvitsemme) teille annetaan.” (Matt. 6:33).   Jeesus puhui Jumalan arvovallalla (Matt. 7:28-29). Kuuntele siis häntä. Kuuntele ja opiskele Jumalan sanaa, Raamattua. Jeesus sanoi: ”Ei ihminen elä ainoastaan leivästä, vaan jokaisesta sanasta, joka lähtee Jumalan suusta.” (Matt. 4:4).  Sanassa on elämä, sanaan voi luottaa. Perheyhtiö Rolate mainosti joskus eräässä lehdessä koko sivun ilmoituksella ”Luotamme Jeesukseen. Rolate”.

Sana johtaa sinut Jumalan tuntemiseen ja kääntymiseen. ”Poikani, jos sinä otat minun sanani varteen ja kätket käskyni mieleesi, niin että herkistät korvasi viisaudelle ja taivutat sydämesi ymmärrykseen, jos kutsut avuksesi ymmärrystä ja korotat äänesi taidon puolesta, jos haet sitä kuin hopeaa ja etsit kuin aarretta, silloin pääset ymmärtämään Herran pelon ja löydät Jumalan tuntemisen. Sillä Herra antaa viisautta, hänen suustaan lähtee tieto ja taito.” (Sananl. 2:1-6). Sillä ”Jumalan mielen mukainen murhe saa aikaan parannuksen, joka koituu pelastukseksi ja jota ei tarvitse katua. Maailman murhe sen sijaan tuottaa kuoleman.” (2. Kor. 7:10). Ylpeä ihminen näkee vain itsensä. Jeesus sanoi: ”Joka itsensä ylentää, se alennetaan; ja joka itsensä alentaa, se ylennetään.” (Matt. 23:12)

Sana näyttää elämäsi suunnan ja antaa elämäntaitoa. ”Kahta minä sinulta pyydän, älä niitä minulta koskaan kiellä kuolemaani saakka. Vilppi ja valhepuhe pidä minusta kaukana. Älä köyhyyttä, älä rikkautta minulle anna; anna minulle ravinnoksi määräosani leipää, etten kylläisenä tulisi kieltäjäksi ja sanoisi: ”Kuka on Herra?” ja etten köyhtyneenä varastaisi ja rikkoisi Jumalani nimeä vastaan.” (Sananl. 30:7-9)

Sana ”tekee tyhmästä viisaan. (Ps. 19:8)  Siksi  ”Lue, kehoita ja opeta ahkerasti” (1. Tim. 4:13). Rukoile viisautta.  ”Jos joltakin teistä puuttuu viisautta, anokoon sitä Jumalalta, joka antaa kaikille auliisti ja moittimatta, niin se hänelle annetaan. Mutta anokoon uskossa, lainkaan epäilemättä.” (Jaak. 1:5-6).     Jumalan sana johtaa sinut totuuteen, sillä Hän on Totuuden Henki (Joh. 15:16) Juho Kusti Paasikivi sanoi: ”Tosiasioiden tunnustaminen on kaiken viisauden alku.”

Evankelista, rovasti Jorma Kalajoki kirjoitti: ”Onneksi Jumala on salannut uskon ja pelastumisen asiat filosofeilta, teologian tohtoreilta ja insinööreiltä ja ilmoittanut ne tavallisille peruskoululaisille ja mökin mummolle – ja toki lopulta viisaillekin, kunhan he lapsenmielisinä nöyrtyvät ottamaan ilmoituksen sydämellään vastaan.”

Toiseksi: Älä halveksi järkeä ja maallista viisautta, hyödynnä se.

Campus Crusaid for Christ – järjestön johtaja Bill Bright on sanonut erään suurimmista johdatuksen muodoista olevan, että Jumala on antanut ihmisille järjen. Toisaalta on varottava järjen ylikorostusta. Kun Jumalan sanasta luovutaan, seuraukset näkyvät: pimeys lisääntyy eikä ihmiskunta muutu paremmaksi.

Mooses kasvatettiin faraon hovissa egyptiläiseen viisauteen. Maalliset työpaikat ovat tärkeitä, koska ne opettavat ymmärtämään, miten tämän maailman ihmiset ajattelevat ja toimivat. Jeesuksen vertauksessa epärehellisestä talouspäälliköstä ”isäntä kehui epärehellistä taloudenhoitajaa siitä, että tämä oli toiminut ovelasti. Tämän maailman lapset ovat näet omaa sukukuntaansa kohtaan ovelampia kuin valon lapset.” (Luuk. 16:8). Jeesus ei kehunut häntä epärehellisyydestä, vaan siitä, että tämä osasi käyttää oikein tarjolla olevan hetken.

Jos sinulla on mahdollisuus opiskeluun, työhön ja ammattiin, käytä mahdollisuudet hyväksesi. Ne tuovat elämäntaitoa, elantoa, toimeentuloa ja kokemusta. Kriisipalvelun entinen toiminnanjohtaja Pertti ”Purtsi” Purhonen sanoi usein: ”Kokemus on maailman suurinta viisautta.” Helsingin Raamattukoulun perustaja Kerttu Vainikaisen resepti oli: lue sanomalehtiä. Pysyt ajan hermolla.

Salomo lisäsi viisauttaan ryhtymällä moneen: hän kokeili iloa ja nautintoa, rakennustöitä, istutti viinitarhoja, harjoitti maataloutta, kauppaa ja diplomatiaa, kokosi varallisuutta, hankki tietoa, organisoi töitä. ”Hän ei ollut ainoastaan viisas, hän myös opetti kansalle tietoa, punnitsi, harkitsi ja muotoili paljon sananlaskuja.” (Saarn. 12:9-10). Salomon viisaus kertyi hänelle vähitellen. Rukoile viisautta: Jumala vastaa antamalla sinulle ongelmia ratkottavaksi. Siinä kehittyy arvostelukyky sekä taito erottaa paha hyvästä.

Kolmanneksi: Laita saamasi viisaus käytäntöön

Itselleni tärkeäksi viisauden lähteeksi on muodostunut katuevankeliointi. Sananl. 1:20: ”Viisaus huutaa kadulla, antaa äänensä kuulua toreilla.” ja Sananl. 11:30 ”Viisas voittaa sieluja.” Kadulla tapaa ihmisiä, joiden kautta Jumala puhuu. Siellä näkee elämän koko kirjon. Katu on näköalapaikka ihmisten sydämiin. Siellä oppii Jeesuksen rakkautta ja huolenpitoa.

Jeesus sanoo: ”Jos joku tahtoo tehdä hänen tahtonsa, hän tulee tuntemaan, onko tämä oppi Jumalasta, vai puhunko minä omiani.” (Joh. 7:17). ” Jumalan tahdon tekeminen johtaa viisaimpaan mahdolliseen elämään.  Vihaa pahaa ja tee hyvää. Armahda toisia, Sananl. 3:3-4 ”Laupeus ja uskollisuus älkööt hyljätkö sinua. Sido ne kaulaasi, kirjoita ne sydämesi tauluun, niin saat armon ja hyvän ymmärryksen Jumalan ja ihmisten edessä.”

Uskalla elää. Tule omaksi itseksesi. Keskustele, ole yhteydessä toisiin, hanki tietoa ja taitoa, opiskele ja kehitä lahjojasi ja ammattitaitoasi. Näe vaivaa, mutta iloitse elämästä. Kaikkea ei tarvitse ottaa niin vakavasti.  Viljele huumoria ja suostu keskeneräiseksi. Tee uusia löytöjä.  Suurta viisautta on kuunnella toisia. Tyhmä kuuntelee vain itseään. Se kostautuu.

Jeesus toi meille ilon ja vapauden. ”Vapauteen Kristus vapautti teidät” (Gal. 5:1). Jorma Kalajoki kirjoitti tuntemattoman nebraskalaisen munkin testamentista, jossa luki: ”Jos saisin elää elämäni uudestaan, yrittäisin ensi kerralla tehdä enemmän erehdyksiä. Rentoutuisin, olisin taipuisampi, olisin hupsumpi kuin olen tällä matkallani ollut. Matkustelisin. Hulluttelisin. Kiipeäisin useammin vuorille, uisin joissa, katselisin auringonlaskuja. Kävelisin ja katselisin ympärilleni enemmän. Söisin enemmän jäätelöä ja vähemmän papuja. Jos joutuisin elämään elämäni uudestaan, kävisin uusissa paikoissa, tekisin uusia asioita, kantaisin vähemmän matkatavaroita mukanani. Jos saisin elämäni uudelleen elettäväksi, kulkisin paljain jaloin aikaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn. Ajelisin karuselleissa ja poimisin päivänkakkaroita.”

Rakas ystäväni

Maailman suurinta viisautta on Jumalan itsensä antava rakkaus.  Jeesus antoi itsensä ristillä kuolemaan meidän puolestamme ja voitti kuoleman, jotta sinä ja minä saisimme elämän. Se oli ristin tie, joka johti hänet itsensä alentamiseen, kuoleman ja tuhovoimien kohtaamiseen, jotta elämä saisi niistä voiton. Hän ”nöyryytti itsensä ja oli kuuliainen kuolemaan asti, aina ristinkuolemaan asti. Sen tähden Jumala onkin korottanut hänet korkealle ja antanut hänelle nimen, kaikkia muita nimiä korkeamman, niin että jokaisen polven on notkistuttava Jeesuksen nimeen, niin taivaassa kuin maan päällä ja maan alla ja jokaisen kielen on tunnustettava Isän Jumalan kunniaksi, että Jeesus Kristus on Herra.” (Fil. 2:8-11)

Tämän ymmärtäminen ja itsensä toisille antaminen häntä seuraten on maailman suurinta viisautta. Se johtaa myös elämämme katoavaisuuden tajuamiseen ja ajattelemiseen, sillä ”Kaikella on määräaika. Jokaisella asialla on aikansa taivaan alla.   Aika on syntyä ja aika kuolla, aika on istuttaa ja aika repiä istutus, aika on itkeä ja aika nauraa, aika on etsiä ja aika kadottaa, aika on olla vaiti ja aika puhua, aika on rakastaa ja aika vihata. (Saarn. 3:1-8)

Mitä se hyödyttää ihmistä, vaikka hän voittaisi omakseen koko maailman, mutta saisi sielulleen vahingon? Tai mitä ihminen voi antaa sielunsa lunnaiksi?” (Matt. 16:26). Suurinta viisautta on saada syntinsä anteeksi ja lähteä seuraamaan Jeesusta. Saada iankaikkinen elämä.

Siksi viisas ystäväni: Käänny pois pahalta tieltäsi ja ota vastaan Jumalan armo, Jeesus Kristus, ettei armo jää turhaksi ja elämäsi mene hukkaan. ”Nyt on sopiva aika, nyt on pelastuksen päivä.” (2. Kor. 6:2).