PUHE ELOJUHLILLA 4.8.2018  HANNU ÄIMÄNEN

Turva heikkoudessa

HannuElojuhlat2018Kun pidin ensimmäisen kirkkosaarnani Töölön kirkossa, tekstini oli Luukkaan evankeliumin kohta, jossa Jeesus kulki kohti Jerusalemia kuollakseen ristillä. Sokea Bartimeus huusi ”Jeesus, Daavidin Poika, armahda minua!” ja Jeesus paransi hänet. Lauantai-iltana klo 20 en vielä ollut saanut mitään otetta tekstistä. Sitten pieni koiranpentumme Jaska livahti ulos ovesta. Menin perään neljänteen kerrokseen. Siellä oli ovi, jossa oli suuri kultainen kolkutin. Mieleeni tuli Eino Leinon runo ”Kun muistelen, kuinka mä kerjännyt olen koirana lempeä täällä. Miten rikasten porteilla pyydellyt olen tuiskuna tuulissäällä. Vain lämpöä hiukkasen, hiukkasen vain, ja kun minä muistelen, mitä mä sain ja mitä mä nielin ja vaikenin ja mitä mä ajattelin…” Saarnateksti aukeni ja tajusin: kolkuta rikkaan portille, heikkona ja avuttomana, niin saat avun.

Ihminen kuvittelee olevansa vahva. Moni myös sairastuu vahvuuteen. Helsingin Sanomien kesäkuun 2018 numerossa oli artikkeli, jonka mukaan 64 % suomalaisista uskoo kaiken olevan itsestä kiinni.

Totuus ihmisestä on toisenlainen. Teemalta tuli muutama vuosi sitten sarja Terapiassa. Eräässä jaksossa oli vanha isä, suuren firman toimitusjohtaja, joka oli aina tottunut hoitamaan niin omat kuin toistenkin asiat. Sitten hänet irtisanottiin virheen vuoksi. Hän oli aivan poissa tolaltaan. Koko hänen elämänsä oli ollut yhtä suorittamista ja nyt se ei enää riittänyt. Terapeutti sanoi silloin, että hänessä oli toinen puoli, jota tämä ei tuntenut. Ja tuo toinen puoli halusi elää. Mies murtui.  Hän tajusi heikkoutensa, vaikka oli kuvitellut olevansa vahva.

Raamattu kertoo meille totuuden itsestämme: olemme jokainen synnin, kuoleman ja paholaisen voimien alla. Ei ihme, että heikottaa.

Opetuslapset olivat avuttomina myrskyssä. Matt. 14:22-33. Jeesus tuli heidän luokseen kulkien veden päällä. ”Olkaa turvallisella mielellä. Minä se olen. Älkää pelätkö.” Pietari lähti kävelemään veden päällä Jeesuksen luo ja vajosi. Hän huusi ”Herra, pelasta minut.” Ja Jeesus ojensi kätensä.

Paavali tuli heikoksi ja avuttomaksi Damaskon tiellä kohdatessaan Jeesuksen, Ap.t. 9. Ylpeä, itsetietoinen ja -riittoinen mies etsi taluttajaa. Jeesus muutti hänen elämänsä.

Eräs vaimo oli löytänyt toisen miehen. Hänen miehensä sydän murtui. Hän oli neuvoton ja avuton. Sitten hän lähti ystäviensä kanssa Lappiin hiihtämään. Siellä hän vuodatti sydämensä Jumalalle. Hän toivoi saavansa uuden vaimon, jos heille tulisi ero ja latasi taivaalle itkien kaikki ihanne vaimon tuntomerkit. Kun he palasivat kotiin bussilla, mies meni bussin perälle. Pysäkiltä tuli kolme lasta, joiden kanssa hän alkoi keskustella. Hän kysyi, oliko heillä kivat vanhemmat. Eräs lapsista sanoi, ”kyllä, mutta ne eivät aina anna hänelle sitä, mitä hän haluaisi”. Tuohon heikkouteen ja murtuneisuuteen tuli silloin Jumala. Hellästi lapsen kautta ja sano, ettei kaikkea voi tässä elämässä saada, mutta minä olen aina sinun kanssasi. Mies ymmärsi, että myös hänellä oli osuutensa vaimon käytökseen ja päätti, jos mahdollista alkaa alusta. Eroa ei tullut.

Näille tapahtumille oli yhteistä, että nämä ihmiset olivat heikkoja ja avuttomia. Mutta juuri sen tajuaminen vei heidät turvaamaan Jeesukseen. Jäljelle jäi vain Jeesus. He kolkuttivat rikkaan portille.  Sinäkin saat kolkuttaa ja olla heikko. Sinulle avataan.

 

Me tavoittelemme vahvuutta, mutta

Jumalan vastaus ihmisten heikkouteen ja avuttomuuteen oli Jumalan heikkous. Miten se on mahdollista, eikö Jumala ole vahva? On kyllä. Salaisuus löytyy Jeesuksen rististä: Jumala kätki suunnattoman suuren voimansa heikkouteen ja se tuli julki ristillä. Fil. 2:5-11 ”Olkoon teillä se mieli, joka myös Kristuksella Jeesuksella oli. Hänellä oli Jumalan muoto, mutta hän ei katsonut saaliikseen olla Jumalan kaltainen vaan tyhjensi itsensä ja otti orjan muodon. Hän tuli ihmisten kaltaiseksi, ja hänet havaittiin olemukseltaan sellaiseksi kuin ihminen. Hän nöyryytti itsensä ja oli kuuliainen kuolemaan asti, aina ristinkuolemaan asti. Sen tähden Jumala onkin korottanut hänet korkealle ja antanut hänelle nimen, kaikkia muita nimiä korkeamman niin, että jokaisen polven on notkistuttava Jeesuksen nimeen, niin taivaassa kuin maan päällä ja maan alla, ja jokaisen kielen on tunnustettava Isän Jumalan kunniaksi, että Jeesus Kristus on Herra.”  Jeesus luopui jumalallisista oikeuksistaan - mutta ei jumalallisesta luonnostaan. Hän samastui meihin. Hän tulee meidän tasollemme, alas meidän todellisuuteemme.

Jumalan todellinen voima löytyy siitä, että Jeesus alistui kaikkia muita heikommaksi; kiinniotettavaksi ja teloitettavaksi. 1. Kor. 1:25:n mukaan kuitenkin ”Jumalan hulluus on ihmisiä viisaampi ja Jumalan heikkous ihmisiä voimakkaampi.”  Jeesus tuli niin alas, että kaikki ihmistä tuhoavat voimat, jotka ovat todellisia vastustajiamme- nimittäin synti, kuolema ja paholainen, voitettiin. Näitä vastaan ihminen itsessään on täysin avuton. Ihminen ei pysty vapauttamaan niistä itseään. Vain Jeesus pystyi ja siksi turva voidaan löytää vain hänessä. Ja tuo turva on ikuinen turva, sillä Jeesus ei koskaan kuole. Elämäsi ei ole vain sinusta itsestäsi kiinni. Jeesus kärsi ristillä helvetin sen kolmen tunnin aikana, jolloin maailmassa vallitsi täydellinen pimeys. Jeesus teki sen sinun ja minun takiani, koska uhriksi kelpasi vain synnitön ja virheetön Jumalan Poika. Jumala kärsi Kristuksessa ristillä sen rangaistuksen, joka olisi kuulunut meille. ”Sillä Jumala oli Kristuksessa ja sovitti maailman itsensä kanssa eikä lukenut ihmisille heidän rikkomuksiaan….Hänet, joka ei synnistä tiennyt, Jumala teki meidän tähtemme synniksi, jotta me hänessä tulisimme Jumalan vanhurskaudeksi.” 2. Kor. 5:19,21. Kaikki tuhovoimat on voitettu. Jumalan rakkaus on niitä väkevämpi.

  1. Jeesus voitti ristillä synnin sovittamalla sen eli ottamalla synnin pois Isän kasvojen edestä. Jumalan viha kohdistuu syntiin. Siksi Jeesuksen täytyi tulla synniksi ja tulla tuomituksi kadotukseen.

Syntinen ihminen ei voi kohdata Pyhää Jumalaa ilman sovitusta. Mutta Jumalan rakkaus kohdistuu syntiseen ihmiseen. Kun Jeesus tehtiin synniksi, se tapahtui meidän puolestamme, ettei meitä tuomittaisi helvettiin. Jeesus sovitti koko maailman synnit omalla verellään. Sovituksen perusteella jokainen, joka turvaa uskolla Jeesukseen saa syntinsä anteeksi eikä joudu tuomittavaksi kadotukseen. Tämä on kaikkein tärkein asia, sillä Jeesus sanoo: ”Mitä se hyödyttää ihmistä, vaikka hän voittaisi omakseen koko maailman, mutta saisi sielulleen vahingon.” Matt. 16:26. Kun turvaat Jeesukseen, saat ikuisen turvan, iankaikkisen elämän ja pääset kerran taivaan kotiin.

  1. Jeesus voitti ristillä kuoleman. Room. 6:23: ”Synnin palkka on kuolema, mutta Jumalan armolahja iankaikkinen elämä Jeesuksessa Kristuksessa, meidän Herrassamme.” Kun Jeesus otti pois ihmisten synnit, kuolemalla ei ole enää lopullista valtaa ihmiseen, joka uskoo Jeesukseen.
  2. Jeesus voitti ristillä paholaisen. Hänen vahvin aseensa on syyttäminen. Kreikan sana Diapolos tarkoittaa syyttäjää. Mutta kun syntiä ei Jeesuksessa ole, paholaisella ei ole enää valtaa syyttää ihmistä, joka uskoo Jeesukseen, sillä ”Jeesuksessa meillä on lunastus, syntiemme anteeksianto.” Kol. 1:14. Sinä olet turvassa. Uusi liitto perustuu kokonaan syntien anteeksiantamukseen ja sitä kautta tulevaan Jumalan tuntemiseen.
  3. Room. 8:1 sanoo, ettei ole mitään kadotustuomiota niille, jotka ovat Kristuksessa Jeesuksessa.

On kysymys suunnattomasta rakkaudesta. Missään muussa uskonnossa tai ideologiassa kuin kristinuskossa ei ole mitään tämän vertaista.

Ja tämän rakkauden laatu on se, että se kohdistuu juuri sinuun, joka koet olevasi kelvoton, ansioton ja riittämätön tai ajattele, ettei tämä voi enää sinua tarkoittaa. Jumala katsoo siihen, joka ei mitään ole ja hänen rakkautensa tekee arvokkaaksi sen, jota kukaan muu ei rakasta. Jumala itse samastuu sinuun ja sinun elämääsi. Ristin salaisuus on siinä, että Jumala tulee alas ja on läsnä siellä, missä sinä et enää mitään hyvää odota. Jeesus tulee juuri sinne, missä sinä itket oman elämäsi raunioilla, olet yksin tai et enää jaksa elää. Ja vielä sinnekin, missä sinä olet elämäsi kalkkiviivoilla eikä toivoa parantumisesta enää ole. ”Hän voi vielä hirsipuussakin pelastaa”, jollaisen viestin herätyssaarnaaja Urho Muroma sai tuntemattomalta naiselta kun Muroma löysi poikansa hirttäytyneenä kotoa. Syntisyytensä ja heikkoutensa tunnustaminen Jeesukselle on tie Jumalan armon ja turvan kokemiseen. Saat tulla syliin. Sovitettuna, anteeksisaaneena ja rakastettuna ilman ehtoja.

Jos joku ei tunnusta syntisyyttään,

Jumalalla on keinonsa tehdä hänet sellaiseksi. Itse sairastuin 38 vuotta sitten psykoosiin ja sairauteni keskellä varastin taksin. Auton ratissa huusin ”nyt minua ei voi auttaa kukaan muu kuin Jumala”, jos Jumala on olemassa. Syvässä ahdistuksessa ohjauduin Kannelmäen kirkon pihalle uutena vuotena 1980. Kirkkoherra oli paikalla, kun kolkutin kirkon ovea ja kauheassa helvetin pelossa huusin ”pääsenkö minä koskaan taivaaseen?!” Hän rauhoitti minut ja vakuutti minun varmasti pääsevän. Kaksi vuotta myöhemmin Jumala antoi minulle kalliin lahjan: synnintunnon, jotta tajuaisin kolkuttaa rikkaan portille ja pelastuisin ikuiseen elämään. 2. Kor. 7:10 sanoo, että synnintunto on Jumalan mielen mukaista murhetta, joka saa aikaan parannuksen, joka koituu pelastukseksi ja jota kukaan ei kadu. Evankeliumi Jeesuksesta vapauttaa sinut syyllisyyden kokemiseen, jotta voit saada syntisi anteeksi, vapautua ja pelastua. Jeesus tuli sinua varten. Hän sanoo Mark. 2:17:ssa ”Eivät terveet tarvitse parantajaa, vaan sairaat. En minä ole tullut kutsumaan vanhurskaita, vaan syntisiä.” Tässä on syntiselle turva, Jeesuksen rakkaus.

Myös sinä

pääset osalliseksi tästä rakkaudesta, kun tunnustat syntisi, käännyt niistä pois, hylkäät ne ja suostut pyytämään Jeesusta elämääsi.  Saat kolkuttaa rikkaan portille ja tehdä autuaan vaihtokaupan:

Ajattele, että Jeesus on sulhanen ja sinä morsian. Sulhanen antaa sinulle itsensä ja koko omaisuutensa. Mutta hän ei vain anna, vaan myös ottaa, nimittäin sinun syntisi, heikkoutesi ja avuttomuutesi. Sinun onnesi on hänen onnensa ja sinun murheesi hänen murheensa. Hän vie sinut taivaaseen asti.

Tai ajattele, että Jeesus on kuin hyvä kauppias: hän myy sinulle elämän, ja ottaa maksuksi kuoleman. Tai hän myy sinulle vanhurskauden/kelvollisuuden ja ottaa maksuksi syntisi.

Evankeliumin ydin on tässä: Luuk. 15:31. Kaikki mikä on Jeesuksen omaa, on sinun, ja kaikki mikä on sinun omaasi, on Jeesuksen. Hänen elämänsä on sinun elämäsi ja sinun kuolemasi on hänen kuolemansa. Hänen anteeksiantamuksensa on sinun ja sinun syntisi on hänen syntinsä.

Kun ajattelet sairauttasi tai kärsimystäsi, saat ajatella, että sinun kärsimyksesi on osa Kristuksen kärsimystä, sillä Jeesus otti ristillä kantaakseen sinun kärsimyksesi. Sinun taakkasi siirtyi hänen kannettavakseen. Kärsit silloin Kristuksen kärsimystä. Se ei enää olekaan vain omaasi, vaan sillä on tarkoitus, se on osa Kristuksen kärsimystä koko maailman puolesta. Uskolla näet kärsimyksesi uudessa valossa. Jeesus ei ole taakan antaja, vaan taakan kantaja. Sinä olet turvassa.

Tule Jeesuksen luo,

kolkuta rikkaan portille. 2. Kor. 8:9 sanoo: ”Tehän tunnette meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen armon: vaikka hän oli rikas, hän tuli teidän tähtenne köyhäksi, että te rikastuisitte hänen köyhyydestään.” Sinä olet rikas, kun omistat Jeesuksen ja rakas, kun Jeesus omistaa sinut. Saat turvata Jumalan omaan sanaan ja lupauksiin. Ne kestävät ja ne on tarkoitettu sinulle. Niissä on heikon ja avuttoman syntisen turva.   Sinä olet uskossa rikas, sillä Jeesukselle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä ja ”Hänessä ovat kaikki viisauden ja tiedon aarteet kätkettyinä.” Kol. 2:3.

Anna Jeesuksen tehdä sinut heikoksi ja syntiseksi. Suostu kohtaamaan totuus itsestäsi. Käänny ja pyydä Jeesusta elämääsi ja saat kokea samaa kuin Paavali: ”Minun armoni riittää sinulle, sillä voimani tulee täydelliseksi heikkoudessa. Sen tähden kerskaan mieluummin heikkoudestani, jotta Kristuksen voima lepäisi ylläni”. Siksi olen mielistynyt heikkouteen, pahoinpitelyihin, hätään, vainoihin ja ahdistuksiin, joihin joudun Kristuksen tähden, sillä kun olen heikko, silloin olen voimakas. 2. Kor. 12:9-10. Saat saman rakkauden voiman, joka Jeesuksella itsellään on Pyhässä Hengessä ja silloin sinä olet aidosti ja todellisesti vahva. Kun Jeesus asuu sinussa Pyhässä Hengessä, sinussa on aarre saviastiassa, 2. Kor. 4:7. Sinussa on Kristuksen voima, joka on maailman vahvin voima, rakkauden voima. Et ole enää heikko, vaan vahva, sillä sydämeesi on vuodatettu Jumalan rakkaus Pyhässä Hengessä, Room. 5:5. Se on armoa.

Töölön seurakunnan entinen kappalainen Arno Ronimus sanoi aina: ”Syvin turva ihmisen elämässä voi perustua vain Jumalan armoon ja rakkauteen.”

Herran Jeesuksen Kristuksen armo, Isän Jumalan rakkaus ja Pyhän Hengen osallisuus olkoon sinun kanssasi nyt ja aina.