Etätehtävä

Raamatun monimuoto-opiskelun lähijaksolle V toukokuussa 2018 Laulujen laulusta
MARI VIHINEN

Minkälaisen näkökulman Laulujen laulu avaa rakkauteen?

Laulujen laulu kuvaa miehen ja naisen välistä romanttista rakkautta sekä syvää kiintymystä. Seksuaalisuus nähdään kauniina asiana. Laulujen laulussa kuvataan rakkauden kohdetta hyvin runollisesti ja käytetään Israelin luonnosta otettuja ilmauksia. Kumppanin ihanuutta kuvataan niin, että huomioidaan kaikki eri aistit: näkö-(4:1-5, 5:10-15), kuulo- (2:14), maku- (5:16, 7:10), haju- (4:10, 5:13, 7:9) ja tuntoaisti (1:2, 2:6).  

Laulujen laulussa kuvataan kauniisti myös rakastetun odottamista ja kaipausta, menettämisen pelkoakin (3:1-4, 5:2-8). Myös uskollisuuden arvostaminen näkyy tässä kirjassa: Laulujen laulun mies on uskollinen yhdelle neidolle, valitulleen, eikä välitä siitä, että kuninkaalla on kymmeniä vaimoja ja sivuvaimoja (6:8-9). Useaan otteeseen todetaan ”Rakkaani on minun ja minä olen hänen” (2:16, 6:4, 7:11). Rakkautta tulee suojella kaikelta sellaiselta, mikä voisi vahingoittaa sitä. Näitä rakkautta uhkaavia asioita verrataan kettuihin, jotka turmelevat viinitarhat (2:15).

Laulujen laulussa toistuu jae ”Minä vannotan teitä, Jerusalemin tytöt: älkää häiritkö rakkauttamme, älkää häiritkö, ennen kuin itse haluamme herätä! (2:15)”. Minulle tämä puhuu siitä, että rakkauteenkin voi suhtautua harkiten ja viisaudella. Rakkauden kanssa ei tule kiirehtiä tai rynnätä suhteeseen suin päin, vaan tulee edetä vasta sitten, kun siihen ollaan valmiita. Todellinen rakkaus on jotakin sellaista, mitä ei voi ostaa rahalla tai tavaroilla. Se on Herran antama lahja (8:6-7).

Laulujen laulua voidaan tulkita myös niin, että se kuvaisi Jumalan ja Israelin kansan tai Kristuksen ja kristillisen seurakunnan suhdetta, sitä miten paljon Jumala rakastaa omia lapsiaan.