Liisa Usvaala - Rukous antaa uskoa ja toivoa mahdottomissakin tilanteissa

Meitä kiinnostaa, miten sinusta on tullut rukouksen ihminen?

Olen oppinut äidiltäni iltarukouksen. Tätini, jonka vanhempani kouluttivat, asui meillä lapsuudessani kahdeksan vuotta. Hän opetti minulle jo hyvin nuorena Isä meidän -rukouksen. Lapsesta lähtien olen viihtynyt rukoustilanteissa. Aikuisena päivät opettajana ja illat pienten lasten äitinä mieheni kiertäessä työnsä puolesta ympäri Suomea, tunsin suurta yksinäisyyttä. Silloin opin puhumaan asiani Jumalalle ja Raamatun kautta koin Jumalan puhuvan minulle. Työni sekä elämän haasteet ovat tehneet minusta esirukoilijan. Rukous antaa uskoa ja toivoa mahdottomissakin tilanteissa. Mutta Jumala yksin saa aikaan muutoksen.

Elojuhlilla rukouspyyntöjä on paljon. Millaista on käsitellä niitä?

Koen sen etuoikeutena. Saan olla rukouspyyntöjen jättäjien kanssa yhdessä kantamassa heidän asioitaan Jumalan eteen.  On lahja olla tällä tavalla mukana siinä, kun Jumala auttaa.  Tiedän, että Jumala ei unohda pyyntöjä, vaikka vastaus viipyisikin.

Oletko kuullut myöhemmin rukousvastauksista?

Aina silloin tällöin olen kuullut. Olen huomannut, että Jumala käyttää rukoilevia ihmisiä, silloinkin, kun vastaukset ovat hyvin erilaisia kuin toivotaan. Ne auttavat kuitenkin elämässä eteenpäin.  Jätetyistä aiheista noin 10 % on kiitosaiheita.

Rukousosiosi juhlilla on hyvin valmisteltu. Miten työskentelet?

Rukoilen juhlien ja myös rukoushetkien puolesta. Omassa osuudessani haluan seurata ohjelmaa niin, että rukousosuuteni liittyisi sen hetkiseen aiheeseen rukouksen näkökulmasta.  Minusta on tärkeää hahmottaa kokonaisuus, ajatella sitä ja olla siinä mielessäni mukana päivien teemassa.

Miten itse rukoilet?

Raamattu on ehdoton rukouksen lähde, joka avaa rukousta. Kiitän ja ylistän ja pyrin muistamaan niitä ihmisiä ja asioita, joita olen luvannut muistaa. Lähetystyön puolesta rukoileminen on tullut tärkeäksi. Olen huomannut, että itseni puolesta rukoileminen on vähentynyt ja avoimena Jumalan edessä oleminen on lisääntynyt.  Kyselen, mihin Jumala haluaa minun keskittyvän.  Rukous on hiljentymistä, puhdistautumista ja päivittäistä ristin juurelle tulemista. Rukous on ihmeellinen lahja.

Perheesi on musiikkiperhe.  Viime juhlilla oli mukana yhtye ”Maan suola”.

Siinä esiintyvät lapseni Eerika, Tuomas ja lapsenlapseni Veeti.  Perhe on rakas.  Siihen kuuluvat mieheni Erikin lisäksi kolme lasta, seitsemän lastenlasta ja kolme lastenlastenlasta.  Kun he olivat kotona, meillä soi aina. 

Olet erityisopettaja. Miten päädyit siihen tehtävään?

En suunnitellut tätä työtä, mutta Jumala johti minut erityisopettajaksi ja tästä ammatista tuli minulle rakas. Olen vieläkin onnellinen menneestä työurastani, jossa koin olevani oikealla paikallani. Usein työssä on ollut isoja haasteita, siksi opinkin tekemään työni rukoillen ja siunaten oppilaitani, työtovereitani ja kulloisiakin tehtäviä.  On ollut valtava rikkaus olla luokassa Jumalaan luottaen ja tuntien hänen siunauksensa.

Olet käynyt Raamatun monimuotokurssin. Mitä se sinulle antoi?

Opin tutkimaan Raamattua, opin etsimään oleellista monien asioiden joukosta. Kurssi auttoi minua lukemaan Raamattua uusista näkökulmista.  Se on auttanut paljon raamattupiirin vetämisessä.  Suosittelen lämpimästi kaikille Raamatun monimuoto-opiskelua.

Kiitos, Liisa, haastatteluhetkestä.  Liitämme tämänkin vuoden Elojuhlat rukouksiin.

Marja Heimala-Pelkonen

LiisaUsvaala400