Nuketkin kertoivat Jeesuksesta Elojuhlilla

Ulla Kariniemi huoltaa nukkejaNukketaitelija Liisa Pirinen opetti aikoinaan askartelua nuorisonohjaajille Helsingin Raamattukoululla.  Kun hän jäi eläkkeelle vuonna 1989, eräällä koulumme kurssilla esiteltiin raamattuaiheinen käsinukke. Liisa vaikuttui näkemästään niin kovasti, että heti kotiin mentyä, jo samana iltana, hän suunnitteli oman nukkemallin. ”Näinkin voi kertoa Jeesuksesta!”  Nuket kertovat jo ilmeillään, koska Liisa opiskeli aikoinaan kuvanveistoa Ateneumin iltalinjalla.  

Raamattukoululla on edelleen hyvässä kunnossa 40 Liisan synnyttämää ainutkertaista nukkehahmoa, jotka ovat matkanneet Suomen eri seurakunnissa yli 30 vuotta Helsingistä Kajaaniin, Raumalta Enonkoskelle asti.  Nukkekuvaelmien teemat ovat joulu, pääsiäinen ja Jeesuksen elämänkaari.

Kalastajat, Hyvä Paimen, Bartimaios, Jeesus siunaa lapsia ja Emmauksen tien kulkijat olivat kohdattavissa Meilahden seurakuntasalissa Elojuhlien aikaan.

Vaikka ikinuori Liisa on nyt reilusti yli 90 vuotta, koululla pidetään hyvää huolta nukeista. Olemme saaneet lahjan, kun Ulla Kariniemi on vapaaehtoistyönä herkin käsin ja pensselein kunnostanut ja huoltanut paljon reissanneita nukkeja.

Ullan mielestä nuket ovat aarre ja hän jatkaa tätä arvokasta perintöä. Ullan äiti oli ompelija ja näin kiinnostus käden taitoihin on tullut kotoa. Ulla kertoo, että hän voi toteuttaa luovuuttansa ja vaalia kädentaitoja nukkeja ja koulun alttarivaatetta kunnostaessa.  Puoli vuotta poissa haasteisesta työelämästä, on avannut mahdollisuuden tehdä kutsumustyötä koululle.

Ullaa kiehtovat nukkien kauniit ja ilmeikkäät kasvot sekä persoonallisuus. Sakraalinuket vievät omalta osaltaan pelastussanomaa eteenpäin, kun ne kertovat Raamatun tapahtumista. Koulun nukketiimi toivoo uusia henkilöitä mukaan vaikkapa nukkenäyttelyjen pystytyksiin.

Ullan kutomat sukatUusin Ullan idea on raamattuaiheiset villasukat (katso kuva). Vihreät sukat ovat nimeltään Hyvä Paimen -sukat. Niissä olevat kolme valkoista raitaa muistuttavat Isän, Pojan ja Pyhän Hengen huolenpidosta, jonka alla me olemme (ohut raita). Saamme olla myös taivaallisen kuninkaan varjeluksessa, joista muistuttaa Kuninkaallisen papiston sukan värit (purppura ja kulta). Sukkia voi tilata Raamattukoululta hintaan 25 € (Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.)

Ullaa haastatteli
Jari A. Jolkkonen

Nuket Meilahdessa