Esittelyssä

Korutaiteilija Helvi Arajärvi

HelvijaEsaAOlemme parin vuoden ajan ihailleet koululla pieniä matka- ja pöytäenkeleitä ja niiden seuraksi on ilmestynyt kauniita helmiä ja muita koruja. Vuosien varrella olen ihmetellyt, miten yllättäviltä tahoilta koulun piireihin löytyy pyytämättä ja odottamatta uusia lahjakkaita ihmisiä, jotka haluavat antaa panoksensa Raamattukoulun tueksi.

Elojuhlilla virisi naisten kesken lähes kilpailu, kuka saisi ostaa viimeisen persoonallisen rannekorun, jossa on hopeoitu vaijeri ja korunosat.  Helminä on lasi- tai helmiäislasihelmet.  

Otin yhteyttä Helvi Arajärveen ja kerroin lisätoiveet. Helvin koruissa on myös ebenpuisia helmiä, jotka on valmistettu puun sydänosista. Puu voi olla mustaa tai erittäin tummanruskeaa ja siinä saattaa olla vaaleita juovia. Puu on erittäin kovaa ja tiivistä, niin painavaa, ettei se kellu, silti se on helppoa työstää.  Helmet sorvataan yksitellen ja sen jälkeen ne kiillotetaan.  Pinnassa on vain ohut väritön vahakäsittely antamassa suojaa.

Näistä laadukkaista materiaaleista on taidolla, lämmöllä ja siunauksen siivittäminä valmistettu Arajärvi Designin  korut. Sain kutsun Helvin ja Esan kauniiseen kotiin Helsingin Pikku Huopalahteen.

Miten löysit korut omaksi alaksesi?

Olen aina tehnyt vapaa-ajallani käsilläni töitä.  Jouduin jäämään työkyvyttömyyseläkkeelle 50-vuotiaana.  Vaikea astma ja allergia rajoittivat materiaalien käyttöä, mutta enkelien ja korujen materiaalit sopivat.  Aloin ensin tehdä koruja ystäville ja tutuille.  Mieheni Esan kannustuksesta perustimme yrityksen, jonka kautta myynti laajeni. Toiminta-ajatuksena oli, että yrityksen voitto menee hyväntekeväisyyteen. Kun saimme tuotemerkin, valokuvaaja Mika Pakarisen kuvaamana, myös yrityksemme kuva kirkastui ja vahvistui.

Millainen oli polkusi Raamattukoululle?

Reilut kaksi vuotta sitten minulle tuli vahva tunne opiskella Raamattua järjestelmällisesti ja syvemmin.  Etsin netistä erilaisia vaihtoehtoja. Tulin Helsingin Raamattukoulun sivuille.  Sieltä välittyi kuva, että opetus on rauhallista, asiallista ja järjestelmällistä. Ohjelmat tuntuivat meille körttiläisistä juurista lähtöisin oleville hyvältä. Oli selkeät otsikot, opiskeltavat Raamatun paikat.  Vaikutti siltä, että kun menee paikan päälle, tietää, mistä siellä puhutaan. Hyvin ovat luennon pitäjät paneutuneet asiaansa.

Luennot olivat alun perin enemmän minun juttuni ja yksittäisissä tilaisuuksissa kävimme yhdessä Esan kanssa.

Mitä haluat välittää ihmisille korujesi kautta?

Levollisuutta, rauhallisuutta, kauneutta, pysähtymishetkeä korua katsellessa. Siunaan jokaisen työn.  Iloitsen siitä, ettei syntymälahjana saatuja taitoja tarvitse laittaa piiloon, vaan nostaa lampun jalkaan loistamaan valoksi ja iloksi kaikille.  Korujen valmistaminen ja suunnittelu on minulle kutsumus.  Olen kokenut, että kun yksi ovi elämässä sulkeutuu, Jumala avaa toisen.  Nyt saan jatkaa kutsumustani.  

Olemme kohdanneet sinussa lämpimän ihmisen ja syvällisen ajattelijan. Mitä usko on sinulle ja Esalle yhdessä antanut?

Luottamusta Jumalan johdatukseen.  Jumala kuulee rukoukset ja hän on vaikeuksien keskellä mukanamme ja antaa voimaa. Meille ei anneta suurempaa taakkaa, minkä minä ja Esa jaksamme kantaa.   Usko yhdistää meitä. On helppoa keskustella yhdessä uskon asioista.  Meillä on aidosti antamisen ilo.

Miten katsotte eteenpäin?

Emme voi suunnitella paljon. Ohjelmia voi laittaa kalenteriin, mutta pitää varautua siihen, ettei voi lähteä.  Tämä on kasvattanut meitä paljon.  Nyt on rukousvastaus, että kykenen menemään hoitoon.  Joskus ei edes sitä voi tehdä. Pitää elää annettujen mahdollisuuksien mukaan.

Lähtiessäni Helvi ojensi käteeni ebenpuiset helmet koululle tuotavaksi.  Ne henkivät rakkautta ja rauhaa.

Tule katsomaan, mitä Helvi ja Esa ovat kehitelleet joulumyyjäisiin ostettavaksi. Kahvipöydän ääressä Helvi pursui jo uusia ideoita.

Marja Heimala-Pelkonen