Elojuhlat 2018

Turvassa olosuhteista huolimatta

LiisaUsvaala400Elojuhlat”Se, joka asuu Korkeimman suojassa ja yöpyy Kaikkivaltiaan varjossa, sanoo näin: ’Sinä, Herra, olet linnani ja turvapaikkani, minun Jumalani, johon minä luotan.’...  Sulillaan hän sinua suojaa, hänen siipiensä alla sinä saat turvan. Hänen totuutensa on kilpi ja suojus.” (Ps. 91:1-2,4)

Muistan nuorena lukeneeni Corrie ten Boomin elämänkerrasta hänen isänsä lausuneen tätä psalmia 91 perheelleen junassa, joka vei heidät keskitysleirille, josta vain Corrie selvisi hengissä.

Tämä psalmi on ollut kristityille lohduttaja ja luottamuksen vahvistaja kaikkina aikoina ja kaikissa elämänvaiheissa, samoin kuin Mooseksen sanat: ”Sinun turvasi on ikiaikojen Jumala, sinua kannattavat ikuiset käsivarret.” (5. Moos. 33:27)

Näissä jakeissa on suuri, valtava Jumala ja pieni ihminen, joka luottaa siihen, että tämä valtava Jumala välittää pienestä ja heikosta ihmisestä ja suojelee häntä elämän vaaroissa.

Usein taistelemme elämämme vaikeuksissa sormenpäät verillä ajatellen: minun pitää selvitä tästä, pitää vain yrittää enemmän. Minulle nämä Vanhan Testamentin sanat ovat ponnistuksien loppu. Ne ovat lepopaikka, Jumalan syli: minä antaudun, en jaksa yksin. Sinä olet minun turvani. Ja Jumala on!

Tämän suuren Jumalan edessä saamme jälleen hiljentyä. Voisimme tällä kerralla rukouksessamme muistaa sotien, nälän ja katastrofien keskellä eläviä ihmisiä. Meidän Herramme on heidänkin Jumalansa. Omat pelkosi ja huolesi itsestäsi tai läheisistäsi, omat asiasi, voit myös kertoa Jumalalle.

Teksti: Liisa Usvaala