”Monia vuosia, armorikkaita vuosia…”   
Onnittelemme ikivihreitä

Liisa Pirinen 90 vuotta

LiisajanukkeNukketaiteilija Liisa Piristä juhlimme Pihlajamäen kirkolla salintäydessä lähetyspiirissä syyskuussa.  Liisa oli aurinkoinen 90-vuotisjuhlija (11.9.2019), joka on aina tekemässä hyvää.  Nytkin lahja kerättiin lähetystyölle.  Päivänsankaria luonnehdittiin näin: Liisa kohtaa ihmisen aidosti, avoimesti ja iloisesti.  Hänen kanssaan voi jutella mistä asiasta tahansa, koska hän seuraa aktiivisesti hengellisiä ja yhteiskunnallisia asioita.  Rukousyhteys Liisan kanssa on tärkeää, hän on uskollinen esirukoilija. Kuvanveistäjän taidot näkyvät Liisan nukeissa. Kuvanveistolinjan Liisa kävi nuoruudessaan Ateneumin iltakurssilla, valmistui askarteluohjaajaksi, erityisopettajaksi ja toimi työuransa loppuvuodet erityislasten koulun rehtorina.  Eläkeiän tultua oli ratkaiseva käänne paimen-nukke, jonka Liisa ideoi ja valmisti Helsingin Raamattukoululla. Siitä alkoi uusi ura raamatullisten nukkien taitelija-äitinä, teatteri Valkovillassa ja koulun näyttelyissä.  Monipuolista kädentaitoa, ihanaa luovuutta ja huumoria Liisa on levittänyt Malmin kotiseurakunnasta lähtien Suomen seurakuntiin.  Liisan luomat raamattunuket ovat kertoneet evankeliumia kotimaan rajojen ulkopuolellakin. Liisa on lähdeihminen, joka säteilee edelleen lämpöä ja evankeliumin iloa.  Onnea Liisa.  

 


Sisko Mäkinen 80 vuotta

SiskoMakinenOlemme saaneet Sisko Mäkisen kaksi kertaa lahjaksi Helsingin Raamattukoululle.   Ressun lukion uskonnon opettajana toimiessaan Sisko oli koulumme nuorisonohjaajien psykologian ja kasvatustieteen opettajana.  Kun Sisko jäi eläkkeelle, saimme hänet koululle asiantuntijaksi: opettamaan ja kehittelemään Raamatun monimuotokurssin opiskelua.  Siskon pedagogiset tiedot ja taidot, teologian tuntemus ja työnohjaajan taidot ja verkostot ovat monella tavalla ja tasolla rikastuttaneet kouluamme.

Syntymäpäivästään 22.11.1939 Sisko kertoi, että ”ilokseni syntymäpäivääni on aina ollut ”muistelemassa” kaksi vuotta minua vanhempi veljeni Sakari, jonka päättäväisyyttä on Sisko-nimeni.  Isä oli Helsingissä ja tuli syntymästäni kuultuaan heti käymään – junat kulkivat vielä Pohjanmaalle.  Minut kastettiin, mutta pappi Ernst Arvid Appelberg ei antanut sytyttää kynttilääkään ennen kuin ”Molotovin karteekit” laskettiin ikkunoiden eteen. Varovaisuus loi tietenkin turvallisuutta.”

Onnea Sisko, on suuri lahja, kun olet suonut monipuolisen osaamisesi, tietosi ja taitosi koulun tueksi.

 


Kyllikki Stenborg 90 vuotta

KyllikkiStenborg90vEnnen kuin seuraava Viesti-lehti on lukijoilla, Kyllikki Stenborg on täyttänyt 90 vuotta, 3.2.2020. Juhlat järjestää Joutjärven seurakunta. Kyllikki ei halua mitään itselleen, vaan lahjat osoitetaan lähetystyölle. Tunnemme Kyllikin Elojuhlien pääemäntänä neljänkymmenen vuoden takaa ja pääkauhan varressa hän oli koulun viime myyjäisissäkin.  Kysyin Kyllikiltä tuleeko hän myyjäisiin.  ”Jos minä vielä saan palvella”, oli iloinen vastaus. Kyllikki hymyili Raamattukoulu-lehdessä 2/1981.  Miehensä Erkki Stenborg oli tallettanut lehteen äiti Kyllikin ja perheen kuopuksen Timon käymän syvällisen keskustelun pääsiäisen sanomasta. Timo: Hiihtoloman jälkeen on vielä 62 koulupäivää.  En jaksa, olen jo poikki pelkästä ajatuksesta.  Äiti: Mutta onhan vielä pääsiäisloma ja vappu. Timo: … Oliko muuten ennen vanhaan sinun nuoruudessasi pääsiäistä.  Äiti: …. Jeesuksen ylösnousemuksen myötä sen merkitys muuttui, juutalaisten vapautumisen juhlasta tuli koko maailman vapahtamisen juhla...  Vuodet tästä keskustelusta ovat vierineet ja isä Erkinkin kuolemasta on jo 32 vuotta ja Kyllikillä paljon uutta elämänkokemusta, myös vierailuista lähetyskentillä. Lapsenlapsetkin ovat jo aikuisia ja nuorin menee rippikouluun.  Kyllikkiin sopii Raamatun sana: ”Ne, jotka katsovat häneen, säteilevät iloa.”  Kyllikki ei rajoitu vain keittiöön, vaan ihmissuhdeihmisenä hänellä on avara elämänkatsomus ja hyvät arjen tiedot ja taidot.   Onnea Kyllikki, Sinua on ihana juhlia.

 

Marja Heimala-Pelkonen