EeroHorstiaEero Horstia on syntynyt Helsingissä ja asunut varhaisnuoruutensa Vantaalla. Hän on naimissa Saanan kanssa ja heillä on kaksi lasta sekä kolme lastenlasta. Eero on koulutukseltaan agronomi sekä maa- ja metsätaloustieteen maisteri. Monet ovat ihmetelleet, kuinka pääkaupunkiseudulla asunut nuori voi opiskella maataloutta. Hän onkin vitsaillut, että eihän sitä tarvitse esimerkiksi olla sairas opiskellakseen sairaanhoitoa.

Eeroa on aina kiinnostanut opettaminen ja kouluttaminen. Hän opiskeli myös ammatilliseksi opettajaksi toimien mm. 8 vuotta ammatillisen opettajakoulutuslaitoksen rehtorina Järvenpäässä, jossa koulutettiin luonnonvara-alan opettajia (maatalous, metsätalous, kalatalous, puutarhatalous).

Eeron ja Saanan sydämellä on nuoruudesta lähtien ollut myös lähetystyö. Eeron mielestä kehitysyhteistyö ja lähetystyö ovat lähellä toisiaan. Kehitysyhteistyö on hyvä työkalu kristillisen sanoman eteenpäin viemiseen. Mitä tahansa teemmekin, teemme sen Herralle.

Eeron mielestä Raamatun kylväjävertauksessa hieman oikaistaan, koska siinä kerrotaan peltomaasta, joka on valmis kylvöä varten. Ennen kuin pelto on valmis kylvöä varten, se pitää raivata ja muokata. Eri maissa ollaan eri vaiheissa kylväjävertauksessa. Pohjois-Koreassa ollaan raivausvaiheessa, jolloin ei päästä vielä kylvämään hyvään maaperään.

90-luvun puolessa välissä Eero ja Saana asuivat 3 vuotta Sambiassa, jossa Eero teki ammatillisen opettajakoulutukseen liittyviä työtehtäviä. Sen jälkeen hän työskenteli opetushallituksessa kansainvälisten asioiden parissa, myös ulkoministeriössä kahden vuoden ajan neuvonantajayksikössä vastuualueena maaseudun kehittäminen kehitysmaissa.

Miten työ Pohjois-Koreassa alkoi?

1990-luvulla Pohjois-Koreassa elettiin rankkoja aikoja. Kansa kärsi mm. nälänhädästä. Tällöin Tukholman Pohjois-Korean diplomaatit lähestyivät kristillisiä järjestöjä saadakseen apua tilanteeseen. He saivat vihjeen tulla käymään myös Suomessa, jossa he vierailivat lähetysjärjestö FIDA:ssa sanoen: ”Olemme kuulleet, että teillä kristityillä on hyvä sydän, ettekö tulisi auttamaan myös meitä.” Kun Eero tunsi FIDA:n väkeä ja hänellä oli maatalousalan osaamista, niin häneltä kysyttiin, että eikö hän voisi lähteä käymään Pohjois-Koreassa tutustumaan tilanteeseen, kun hankkeet todennäköisesti liittyisivät perunaan. Suomi on myös perunan viljelyn ja sen kehittämisen kärjessä Euroopassa. Eero vieraili Pohjois-Koreassa, teki raportin ja suositteli projektin käynnistämistä.

Työ Pohjois-Koreassa

Ovi Pohjois-Koreaan ei auennut kovin helposti, varsinkaan pitempiaikaiseen asumiseen liittyen. Ensiksi Eero ja Saana saivat viisumin kahdeksi viikoksi, sitten kuukaudeksi kerrallaan, viimein 3 kk kerrallaan ja viikon piti olla maasta pois. Eero ja Saana kokivat, että he saivat oleskeluluvan Pohjois-Koreaan rukoustaistelun seurauksena. Oli tärkeää pitää kiinni kutsusta ja näystä. He asuivat Pohjois-Koreassa kaksi vuotta (2013–2015). Eero on käynyt maassa vielä15 kertaa senkin jälkeen, viime vuoden joulukuussa toistaiseksi viimeisen kerran.   

Eeron tehtävänä oli kehittää siemenperunan tuotantojärjestelmä lääniin, jossa ei ollut omaa järjestelmää. Ongelmina olivat myös maaperän köyhtyminen, lannoitteiden puute, siemenperunan huono laatu ja alkeelliset työmenetelmät mm. härkäkyntö. Saanan tehtävänä oli maaseudun köyhien alueiden terveyspalveluiden kehittäminen.

Kotimaa-lehti antoi Eerolle vuonna 2012 jutussaan tittelin ”Herra peruna”

Marraskuun saunaillassa Eero puhuu aiheesta, miten kristittynä ulkomaalaisena voi elää ja tehdä työtä Pohjois-Koreassa sekä elämästä siellä. Hän näyttää myös joitakin valokuvia ja vastaa luonnollisesti kysymyksiin.


MiesfooruminlogotekstillaEero Horstia pitää alustuksen työstään Pohjois-Koreassa ja näyttää valokuvia Miesfoorumin miesten saunaillassa ma 23.11. klo 17–21 Hvittorpissa (Espoon seurakuntayhtymän kurssikeskuksessa, Hvittorpintie 245). Ilmoittautumiset saunailtaan 16.11. klo 12 mennessä Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. tai puh. 09 491 667.