Varatuomari Hannu Äimänen

Sielun nälkä

Lauantain sana 6.5.2017


I Maailmassa on nälkä

rttuviikkohannuYli 30 vuotta sitten kuljin Töölön kirkon mäellä. Pyysin Jumalalta  - jos hän ylipäätään oli olemassa – että hän antaisi minulle rakkautta, viisautta ja iloa. Se oli parasta mitä osasin toivoa. Olin etsinyt sisältöä elämälleni runoista, intialaisista viisauksista, itämaisista uskonnoista, joogasta, transsendenttisestä mietiskelystä, ihmissuhteista, mutta mikään ei toiminut. Minulla oli elämän nälkä. Nälässä ei ole kysymys vain fyysisestä nälästä. 1900- luvun kuuluisat psykiatrit tekivät tärkeitä havaintoja. Freud sanoi, että ihmisellä on rakkauden nälkä, Jung, että ihmisellä on turvallisuuden nälkä ja Adler, että ihmisellä on merkityksen nälkä. Luetteloa voidaan jatkaa monenlaisella nälällä. Oletko sinä nälissäsi, mitä sinä kaipaat?

Nälkää on koetettu tyydyttää monin tavoin

Tyydytystä on haettu ravinnosta. Mutta kun syöt, sinun tulee uudelleen nälkä. Miljoonilla ei ole ruokaa lainkaan. On myös sielullista nälkää. Tuhlaajapoikavertauksessa poika tule takaisin kotiin, koska hänelle ei annettu maailmassa edes sikojen ruokaa. Mutta moni tyytyy sellaiseenkin: roskakirjallisuuteen, perverssiin taiteeseen, pornografiaan jne. Ne eivät kuitenkaan ravitse ihmisen sisintä, hänen sieluaan.

Tyydytystä on haettu kauniista vaatteista. Mutta vaatteet kuluvat ja menevät pois muodista. Jotkut heimot eivät edes tarvitse vaatteita.  Toiset hakevat tyydytystä vallasta. Mutta valtaan liittyy usein valtava vastuu. Siksi olenkin aina ihmetellyt, miksi esim. joku haluaa Yhdysvaltain presidentiksi? Hallitsijat tulevat ja menevät. Valta kyynistää ja korruptoi. Valtaa voi käyttää väärin ja itsekkäisiin tarkoituksiin. Vallankumouksia on ollut koko historian sivu. Valta tuo pelkoja sen menettämisestä. Kenenkään valta ei ole pysyvää.

Moni hakee tyydytystä seksistä. Eräällä ystävällä oli monta naissuhdetta, mutta ne kaikki rikkoontuivat. Seksistä haetaan usein vain hetkellistä nautintoa. Yhden yön seksikumppaniin ja itseensä petytään aamulla. Partnerit vaihtuvat eivätkä tyydytä ihmisen rakkauden nälkää. Lähes kaikki hakevat rakkautta. On olemassa paljon myös sellaista rakkautta, jota ei voi edes rakkaudeksi kutsua. Monen kokemus on ”ystävä pettää, elämä jättää.” (Eino Leino)

Toiset panostavat ihmissuhteisiin. Mutta ihmissuhteet katkeavat, tulee vaikeita ongelmia, avioeroja, kuolemantapauksia, riitaantumisia ja kaikenlaisia itse tai toisten aiheuttamia harmeja. Siksi tyydytystä elämän nälkään haetaan turvallisuudesta, sillä pelon kanssa on hankala elää ja jokainen pelkää jotakin. Turvallisuuskaan ei ole taattu, vaikka olemassa on erilaisia varashälyttimiä , lukkoja, poliisi- ja asevoimia. Maailman tilanne on tulehtunut ja moni pelkää tosissaan sotaa. Turvattomuutta tuovat sairaudet, työttömyydet, yksinäisyys ja taloudellinen epävarmuus. Rauhaa ei tuo kilpavarustelu eivätkä rauhanmarssit. Väkivalta rehottaa monin paikoin, päihteet ja huumeet turruttavat. Koskaan ei voi olla varma mistään, mutta elämän nälkä on kova.

Toiset ovat tavattoman huolissaan terveydestään. Kuntosalit ja erilaiset terveyspalvelut kukoistavat, kun elämän sisältöä haetaan ulkonäöstä ja terveistä elintavoista. Sisältöä haetaan entistä enemmän erilaisista henkisistä toiminnoista, kuten rajatiedosta, hengen tieteen messuista yms. Harvat enää hakevat sitä kirkoista ja jos hakee, kokemus voi olla, että kirkko on kiinni. ”Miksi kirkot on kiinni ja apteekit auki, eihän sielun lääkitystä apteekit antaa voi?” kyseli kerran Junnu Vainio eräässä laulussaan.

Moni varakas on havainnut, että rikkaus ei tuonutkaan elämään toivottua sisältöä, vaan lohdutonta tyhjyyttä, johon ei tunnu löytyvän mitään lääkettä. Itsemurhatilastoja koristaa paljon rikkaita ja elämäänsä pettyneitä ihmisiä.

Me haluamme paljon, mutta moni sanoo silti: ”puuttuu, puuttuu, puuttuu sitä ja puuttuu tätä”.

Mick Jagger tiivisti asian ”I can get no satisfaction!”

Mistä tämä johtuu?

Yksinkertaisesti siitä, että tyydytystä sielun nälkään haetaan vääristä paikoista. Kriisipalveluyhdistyksen entinen toiminnanjohtaja Pertti ”Purtsi” Purhonen sanoi siksi usein ”väärään suuntaan on turha kiirehtiä!” Tosiasia on, että mikään yksittäinen asia, jota niin kovasti tavoitellaan ei lopultakaan tuo sielullemme pysyvää tyydytystä eikä sammuta sielumme nälkää.

Tämä on Jeesuksen viesti. Yksikään yksittäinen asia ei tyydytä ihmisen kaikkea nälkää. Siksi Jeesus sanoi, kun hän oli ruokkinut 5000 ihmistä viidellä leivällä ja kahdella kalalla ja ihmiset halusivat tehdä hänet kuninkaaksi: ”Älkää hankkiko sitä ruokaa, joka katoaa, vaan sitä ruokaa, joka pysyy hamaan iankaikkiseen elämään ja jonka Ihmisen Poika on teille antava; sillä häneen on Isä, Jumala itse, sinettinsä painanut.” (Joh 6:27). Jeesus lähti pois heidän keskeltään, koska hän tiesi, millaisten motiivien ja väärinkäsitysten pohjalta ihmiset toimivat. Jos hankimme katoavaa ruokaa, katseemme kiintyy vääriin asioihin ja menetämme tärkeimmän. Jeesus sanoi: ”mitä se hyödyttää ihmistä, vaikka hän voittaisi omaksensa koko maailman, mutta saisi sielullensa vahingon?” (Matt 16:26) Tärkeintä on sinun sielusi, sisimpäsi, sinä itse.

”Väärään suuntaan on turha kiirehtiä!” Jeesuksella on parempaa.

II Mitä Jeesus tarjoaa?

Meillä on yksi tarve, joka ajaa ohi kaiken muun

Se on Jumalan nälkä. Jeesus sanoo: ”Autuaita ovat ne, jotka isoavat ja janoavat vanhurskautta, sillä heidät ravitaan.” (Matt 5:6). Me tarvitsemme Jumalaa, joka rakastaa meitä, on meitä suurempi ja voi tyydyttää kaikki elämämme tarpeet. Siksi psalmista kirjoittaa: ”Minun sieluni janoaa Jumalaa, elävää Jumalaa.” (Ps 42:3)

Psykologi Abraham Maslow esitti 1943 kirjassaan ”A Theory of Human Motivation”, että ihmisellä on perustarpeet, jotka tulee tyydyttää riittävästi ennen kuin ihminen alkaa etsiä tyydytystä ”korkeammille” tarpeille. Hän loi eräänlaisen tarvepyramidin, jossa alimpana ovat ihmisen fysiologiset tarpeet (hengissä säilymisen fyysiset edellytykset, kuten ruoka, juoma, hengitysilma). Sitten tulevat turvallisuuden tarpeet (suojautuminen erilaisilta vaaroilta), sitten yhteenkuuluvaisuuden ja rakkauden tarpeet (ystävyys, rakkaus, ryhmään kuuluminen). Neljänneksi arvonannon tarve (itsearvostus, kunnioituksen saaminen muilta), viidenneksi itsensä toteuttamisen tarve (omien kykyjen saaminen täyteen käyttöön, esim. työssä tai vanhemmuudessa) ja myöhemmin vielä kuudenneksi itsensä ylittämisen tarve (yhteyden saaminen johonkin itseään suurempaan, keinoina esim. hengellisyys, taide tai altruismi). Ensimmäinen tarve on perustavin ja viimeinen korkein tarve. Tätä teoriaa hyödynnetään vieläkin esim. markkinoinnissa, työpsykologiassa ja johtajakoulutuksessa.

Jeesuksen ratkaisu on aivan toisenlainen

Kun Maslow lähtee alhaalta ylös, Jeesus lähtee ylhäältä alas. Hän sanoo: ”Tätä kaikkea pakanat tavoittelevat. Teidän taivaallinen Isänne kyllä tietää teidän kaikkea tätä tarvitsevan. Vaan etsikää ensin Jumalan valtakuntaa ja hänen vanhurskauttansa, niin myös kaikki tämä teille annetaan.” (Matt 6:32-33)

Jumalan valtakunta löytyy Jeesuksesta. Jeesus sanoo: ”MINÄ olen elämän leipä.” (Joh 6:48). Tämä leipä ei kata vain tätä ajallista elämää, vaan suuntautuu paljon syvemmälle, ikuisuuteen. Pietari sanoi Jeesukselle: ”Herra, kenen tykö me menisimme? Sinulla on iankaikkisen elämän sanat.” (Joh 6:68). ”Mutta tämä on iankaikkinen elämä, että he tuntevat sinut, joka yksin olet totinen Jumala, ja hänet, jonka sinä olet lähettänyt, Jeesuksen Kristuksen.” (Joh 17:3)

Mikä siis tyydyttää ihmisen elämän nälän ja janon?

Otan kolme asiaa:

  1. Ensiksikin sinun on tultava Jeesuksen luo. Siihen sinut otetaan jo kasteessa. Mutta jos lähdet omille teillesi, käänny takaisin, tunnusta Jeesukselle syntisi, hylkää ne ja ota vastaan hänen anteeksiantamuksensa. Et voi koskaan saada elämän nälkääsi ja janoasi tyydytetyksi ilman Jeesusta, koska vain Jeesuksessa ”kaikki viisauden ja tiedon aarteet ovat kätkettyinä” (Kol 2:3). Hän ”on tullut meille viisaudeksi Jumalalta ja vanhurskaudeksi ja pyhitykseksi ja lunastukseksi.” (1 Kor 1:30). Hänessä on ikuinen elämä. Saarn 3:11 : ”myös iankaikkisuuden Jumala on ”pannut meidän sydämiimme”. Sinut on luotu Jumalan yhteyteen ja Jumalan kuvaksi Jeesuksessa. Ilman Jeesusta et voi olla yhteydessä Jumalaan, sillä hän sanoo: ”Minä olen tie ja totuus ja elämä: ei kukaan tule Isän tykö muutoin kuin minun kauttani.” (Joh 14:6). Kirkkoisä Augustinus sanoi: ”Sydämemme on levoton, kunnes se löytää levon sinussa Jumala.” Kun meillä on elämän nälkä ja jano, meillä on todellisuudessa Jumalan nälkä. Meillä on taivasikävä, ikävä Jumalan luo, ikävä Jumalaa, joka on meidät luonut. Koska Jumala on ikuinen, meillä on ikuisuuden nälkä ja jano. Siksi vain se, mikä on ikuista voi sinut tyydyttää. Tie ikuisuuteen Jumalan luo kulkee Golgatan ristin ja syntien anteeksiantamuksen kautta. Ristin luona sinut puhdistetaan ja sinulle annetaan uusi elämä, joka kaipaa elävää Jumalaa. Anna Jeesuksen täyttää sinut Pyhällä Hengellä ja tulet tuntemaan, kuka elävä Jumala on. Vanhassa hengellisessä laulussa sanotaan: ”Tule ristini luo, sulle anteeksiannon mä suon ja kuormasi kaikki jätä ristini luo. Tahdon murheesi poistaa, joita itkenyt oot, yhä uudelleen toistaa, sinä lapseni oot.”

Vain elävä Jumala, Jeesus Kristus, jonka yhteyteen sinut on luotu voi tyydyttää kaikki sinun tarpeesi ja elämän nälkäsi ja janosi. Silloinkin, kun olet sairas, vammainen, köyhä, työtön, yksinäinen tai pelkäät kuolemaa. Hän on elämän leipä. Ps 73:28 ”Onneni on olla Jumalaa lähellä:” Ps 23: ”Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Viheriäisille niityille hän vie minut lepäämään, virvoittavien vetten tykö hän minut johdattaa. Hän virvoittaa minun sieluni. Hän ohjaa minut oikealla tielle nimensä tähden.”

  1. Toiseksi ota vastaan Jumalan sana, pysy siinä ja rukouksessa ja keskinäisessä yhteydessä sekä ehtoollisyhteydessä muiden uskovien kanssa. Apt 2:42 sanoo: ”Ja he pysyivät apostolien opetuksessa ja keskinäisessä yhteydessä ja leivän murtamisessa ja rukouksissa.” Raamatussa on Jumalan omat sanat sinun sielullesi. Kun luet niitä, Jumala itse puhuu sinulle. Jeesus sanoi: ”Ei ihminen elä ainoastaan leivästä, vaan jokaisesta sanasta, joka Jumalan suusta lähtee.” (Matt 4:4). Mikään ei voi korvata sinulle Jumalan omaa sanaa ja hänen henkilökohtaista puhettaan sinulle. Jumalan sana on täynnä lupauksia ja elämää. Mikään ei innosta niin kuin Jumalan sana, jonka elävä Jumala puhuu juuri sinulle. Omalla kohdallani käänteen tekeviä ovat olleet Sananl 23:17-18 (-38 käännös), Jer 4:3, Luuk 5:10, Jes 42:6 ja viimeksi Room 1:1 (vaikken olekaan Paavali enkä apostoli). Kaikki nämä ovat tulleet suoraan kohti ja juuri sille tasolle ja siihen tilanteeseen, missä kulloinkin olen ollut. Kun profeetta Jeremia sai sanan Jumalalta, hänen sydämensä hypähti riemusta: ”Sinun sanasi tulivat, ja minä söin ne, ja sinun sanasi olivat minulle riemu ja minun sydämeni ilo: sillä minä olen otettu sinun nimiisi, Herra, Jumala Sebaot.” (Jer 15:16).

 

Yhtä tärkeää on rukous: kun rukoilet, saat puhua Jumalalle ja vuodattaa hänelle sydämesi ja kaiken, mikä sinua painaa (Ps 62:9). Rukous on etuoikeus ja kun rukoilet, saat kokea Hengen yhteyttä elävän Jumalan kanssa. Pyhä Henki itse auttaa sinua (Room 8:26-27), kun rukoilet ja saat kokea Hengen voimaa. Jeesus sanoo: ”Jos joku janoaa, niin tulkoon minun tyköni ja juokoon. Joka uskoo minuun, hänen sisimmästään on niin kuin Raamattu sanoo, juokseva elävän veden virrat.” (Joh 7:37-38). Alat elää! Saat olla myös Herran neuvotteluissa ja vaikuttaa osaltasi jopa koko maailman ratkaisuihin (Jer 23:16).

Muiden uskovien kanssa rakennut uskossa muiden kanssa ja ehtoollisessa saat Jeesuksen itsensä omaan sisimpääsi. Vaali näitä, elä näissä, sillä tässä on elämäsi. Jumala rakastaa sinua ja haluaa olla sinuun jatkuvassa yhteydessä ja vuorovaikutuksessa ja viedä sinut taivaaseen asti. Hänellä on neuvo ja apua kaikkiin elämäsi tilanteisiin eikä hän koskaan jätä sinua.

 

  1. Kolmanneksi: usko Jeesukseen ja tottele häntä. Saat varmasti kokea, kuinka elämän nälkäsi tyydyttyy ja suhteesi Jumalaan, toisiin ihmisiin ja itseesi elpyy. Jeesus sanoo: ”Jos joku tahtoo tehdä hänen tahtonsa, tulee hän tuntemaan, onko tämä oppi Jumalasta, vai puhunko minä omiani.” (Joh 7:17) Laita testiin ja kokeile.  ”Kuuliaisuus on astinlauta Jumalan tuntemiseen” (Tapani Suonto). Kuuliaisuus Pyhässä Hengessä ja syntien anteeksiantamuksessa. Laita itsesi likoon, rakasta ja tee hyvää niin paljon kuin pystyt. Kannat satoa ikuiseen elämään. Jeesus sanoi: ”Eloa on paljon, mutta työmiehiä vähän. Rukoilkaa siis elon Herraa, että hän lähettäisi työmiehiä elonkorjuuseensa.” (Matt 9:37-38) Mikään ei ilahduta Jeesusta niin kuin Jumalan valtakunnan työ omalla persoonallisella tavallasi. Kun toimit, katsot eteenpäin ja sinulle kuuluu lupaus: ”Älkää entisiä muistelko, älkää menneistä välittäkö. Katso minä teen uutta.” (Jes 43:18-19)

Mutta moni uskova elää köyhää elämää

Hän on kuin Mister Yates, joka eli 1930 –luvulla Teksasissa perheensä kanssa köyhässä aaltopeltihökkelissä. Hänen elämänsä oli kovin karua ja elatus todella niukkaa. Kerran hänen pihaansa ajoi öljynporausauto ja häneltä kysyttiin, saatiinko hänen tilallaan suorittaa koeporauksia. Yates antoi luvan. Muutaman viikon päästä pihaan ajoi dollarihymy. Autosta astui öljyfirman johtaja kauppakirja kädessään ja pyysi Yatesia myymään tilansa heille. Yates suostui ja hänestä tuli monimiljonääri. Hänen tilaltaan oli löytynyt Yhdysvaltain rikkain öljysuoni. Moni uskovakin elää Yatesin tavoin köyhää elämää, vaikka todellisuudessa omistaa maailman suurimman öljysuonen: Kristuksen ja Pyhän Hengen. Ota käyttöösi ne voimavarat, jotka Jeesuksella on! Hän antaa mielellään eikä halua sinun elävän köyhää elämää.

Jeesus sanoi, että ”Taivasten valtakunta on peltoon kätketyn aarteen kaltainen, jonka mies löysi ja kätki; ja siitä iloissaan hän meni ja myi kaikki, mitä hänellä oli, ja osti sen pellon. Vielä taivasten valtakunta on kuin kauppias, joka etsi kalliita helmiä, ja löydettyään yhden kallisarvoisen helmen hän meni ja myi kaikki, mitä hänellä oli, ja osti sen.” (Matt 13:44-46)

Jeesus tarjoaa meille kaikkein läheisintä yhteyttä

itseensä. Lue Ilm 3:20.

Kun Jeesus puhui olevansa elämän leipä, opetuslapset eivät ymmärtäneet siitä mitään. He olivat keskittyneet tavallisiin leipiin. Mutta Jeesus kutsui heitä murtamaan toisenlaista leipää, toisenlaiselle aterialle. Jeesus tarjoaa iankaikkista kylläisyyttä, joka on joka hetki tuore (Joh 10:10)

III On syytä kiirehtiä oikeaan päämäärään

Joku voi kysyä, mitä väliä sillä nyt on, mistä saan tyydytyksen elämääni? Miksi tarvitsisin siihen Jeesusta?

Voit toki ajatella ja tehdä kuten tahdot, mutta sillä on seurauksensa. Raamatun mukaan sinut on luotu ikuisuusolennoksi. Kun kerran synnyt, olemassaolosi ei lakkaa, vaikka fyysinen kuolema tuleekin väliin. Tämä on syytä jokaisen vakavasti tiedostaa, sillä ei ole samantekevää, millaisena elämäsi jatkuu kuolemasi jälkeen.

Raamattu antaa vain kaksi mahdollisuutta: toinen tie vie ikuiseen elämään, toinen ikuiseen kadotukseen. Ketään ihmistä ei ole kutsuttu kadotukseen, mutta Jeesuksen mukaan vain harva on löytänyt oikean tien. (Matt 7:14). Jeesus kehottaa siksi vakavasti miettimään sanojaan ja tekemään niistä oikeat johtopäätökset: ”Mitä se hyödyttää ihmistä, vaikka hän voittaisi omakseen koko maailman, mutta saisi sielullensa vahingon.  Taikka mitä voi ihminen antaa sielunsa lunnaiksi?” (Matt 16:26)

Jeesus on maksanut sinun sielustasi kalleimman mahdollisen hinnan, oman verensä.  Rakkaudesta sinuun.  Hän on ottanut pois syntisi Isän Jumalan edessä. Syntisi on sovitettu ja velkasi on maksettu. Saat uskoa syntisi anteeksi tälläkin hetkellä. Älä ikinä torju Jeesuksen työtä Golgatan ristillä. Hän meni kuolemaan sinun sijastasi ja sinun puolestasi. Evankelista Billy Graham kirjoittaa: ”Maailma on täynnä kadotettuja, harhailevia sieluja. Millaisia valmisteluja olet sielusi varalle tehnyt?”  ”Sinun sielusi on Jumalan aarre, joka on ainoa asia, jonka voit täältä maan päältä taivaaseen viedä. Sielusi on matkalla ikuiseen päämäärään.”

Pidä huolta sielustasi. Ravitse sitä joka päivä. Tule Jeesuksen luo joka päivä. Anna hänen elää sinussa Jumalan sanassa ja Pyhässä Hengessä. Anna hänen jatkuvasti puhdistaa sinua synneistäsi. Seuraa häntä.  Rakasta häntä ja muita. Pane kaikki saamasi kiertoon ja itsesi likoon. Se kannattaa. Tämä kaikki palkitaan kerran taivaassa suuresti. Jumalan armosta.

Kun uskot Jeesukseen, sinulle sanotaan kerran: ”Tule kotiin, sinua odotetaan.”

Parhaat päiväsi ovat edessäpäin!