Hannu Äimänen

Helluntaisaarna

Lemillä 9.6.2019, Joh. 14:23-29


Rakas ystävä,

Rakastatko sinä Jeesusta? Noudatatko sinä hänen sanaansa?

Rakkauden käsky koskee koko ihmistä ja elämämme kaikkia alueita. Oletko valmis antamaan itsesi, aikasi, varasi ja tarvittaessa henkesi kokonaan Herran ja lähimmäistesi hyväksi?  Jeesus sanoo: ”Jos joku rakastaa minua, hän noudattaa minun sanaani.”  ”Se, joka ei rakasta Jeesusta, ei noudata hänen sanaansa.” Oletko rakastanut? Oletko noudattanut?

Jos olet, onneksi olkoon. Minä en ole. Ei minussa ole ollut tällaista rakkautta. Mutta totta puhuen en usko, että sitä on ollut sinussakaan. Käskyt paljastavat omassatunnossamme sydämemme tilan. Jeesus sanoo: ”Ihmisen sisältä, sydämestä lähtevät pahat ajatukset ja niiden mukana siveettömyys, varkaudet, murhat, aviorikokset, ahneus, häijyys, vilppi, irstaus, pahansuopuus, herjaus, ylpeys ja uhmamieli. Kaikki tämä paha tulee ihmisen sisältä ja saastuttaa hänet.” (Mark. 7:21-23). Syntiin langenneina ihmisinä kukaan ei pääse omilla eväillään taivaaseen. Siihen tarvitaan Jumalan teko.

Huomaa, että Jeesus puhui nyt opetuslapsilleen. Hän ilmaisi itsensä heille ja vastasi Juudas Jaakobinpojan kysymykseen: ”Miksi ilmaiset itsesi vain meille etkä maailmalle?” Jeesus vastasi suurin piirtein näin: te olette minun opetuslapsiani. Olen kertonut teille, kuka olen ja miksi olen tullut, jotta te lähtisitte kertomaan siitä kaikille, jotka eivät minua tunne, jotta he pelastuisivat.

 Jos tahdot, että Jeesus ilmaisee itsensä sinulle, varmista, että olet Jeesuksen opetuslapsi tai haluat sellaiseksi tulla.  Opetuslapsi on ihminen, joka on kastettu ja uskoo Jeesukseen. Hän on saanut syntinsä anteeksi ja Pyhän Hengen.  Elävä Jumala asuu hänen sydämessään. Hän asuu jokaisessa Jeesukseen uskovassa. Opetuslapsi on ihminen, joka rakastaa Jeesusta ja noudattaa hänen sanaansa.

On välttämätöntä, että sisäistät pääsiäisen sanoman ja elät siitä

Mikä se on? Jeesus sovitti pääsiäisenä meidän syntimme. Jotta tulisimme siitä osalliseksi, meidän tulee antaa sovittaa itsemme Jumalan kanssa.  Sovitus perustuu Golgatan tapahtumiin. Jeesus kärsi ristillä meidän sijaisenamme ja puolestamme meille kuuluvan rangaistuksen synneistämme. Hän otti pois koko maailman synnin.  Hän lunasti eli osti meidät vapaiksi tuhovoimista, joista emme itse pysty vapautumaan: synnin, kuoleman ja perkeleen vallasta. Saatanan pää murskattiin. Isä herätti Jeesuksen kuolleista ja Jeesus nousi ylös.  Tie elävän Jumalan yhteyteen avattiin sinulle ja minulle.  Saat omistaa tämän kaiken omalle kohdallesi Jumalan armosta, jos katuen tunnustat syntisi, sanoudut niistä irti ja uskot saavasi syntisi anteeksi Jeesuksen tähden. Pääset osalliseksi kasteen ja uskon kautta uudesta liitosta. Jumala kirjoittaa sanansa sinun sydämeesi (Jer. 31:33). Pääsiäinen ja helluntai kuuluvat yhteen.

Jeesus kertoo meille nyt helluntain ilosanoman! Se rakentuu pääsiäisen perustalle.

Ensiksi  

Pyhä Henki vuodatetaan. Isä lähetti hänet maailmaan ensimmäisenä helluntaina. Syntyi seurakunta, Kristuksen ruumis.  Jo VT:ssa oli lupaus: ”Minä vihmon teidän päällenne puhdasta vettä, niin että te puhdistutte, minä puhdistan teidät kaikesta saastastanne ja epäjumalienne kaiketa iljettävyydestä. Minä annan teille uuden sydämen, ja teidän sisimpäänne uuden hengen. Minä otan teidän rinnastanne kivisydämen pois ja annan tilalle elävän sydämen.” (Hes. 36:24-25)

Arat ja pelokkaat opetuslapset saivat Pyhän Hengen ja heistä tuli rohkeita Jeesuksen todistajia. Tapahtui taivaallinen työnjako: kun Jeesus oli täyttänyt työnsä maan päällä, hänet otettiin taivaaseen ja Isä lähetti maan päälle Pyhän Hengen, joka jatkoi Jeesuksen työtä maailmassa. Pyhä Henki on  ”Jeesuksen näköinen”, sillä hänen tehtävänsä on kirkastaa meille Kristusta. Pyhä Henki on tarkoitettu kaikille, myös sinulle.

Toiseksi

Pyhä Henki annetaan puolustajaksi, ”parakletos”, mikä tarkoittaa myös rohkaisijaa ja lohduttajaa. Pyhä Henki puolustaa, rohkaisee ja lohduttaa sinua. Et ole yksin etkä oman itsesi varassa. Puolustaja on kanssasi. Saat heittää huolesi ja murheesi hänen päälleen.  Hän poistaa pelon, sillä ”Jumala ei ole antanut meille pelkuruuden henkeä, vaan voiman, rakkauden ja raittiuden eli terveen harkinnan hengen.” (2. Tim. 17) Hän ei anna orjuuden henkeä, vaan Pyhä Henki on Jumalan lapseuden henki (Room. 8:15). Orja pelkää, kun isäntä tulee lähelle, ja mutta lapsi pelkää, kun isä menee pois.

Pyhä Henki opettaa; Jeesus sanoi: ”Puolustaja, Pyhä Henki opettaa teille kaiken ja palauttaa mieliinne kaiken, mitä hän on teille puhunut”. Hän käyttää Jumalan sanaa ja vaikuttaa sen kautta uskon sinussa ja toisissa. Hän avaa sinulle Raamatun. Ilman Pyhää Henkeä et voi ymmärtää Raamattua. Kuuntele ja ota vastaan, löydät Jumalan tuntemisen

Kolmanneksi

Pyhä Henki tuo sinulle Jumalan rauhan. Moni etsii sielun rauhaa ja olisi valmis maksamaan siitä omaisuuden. Moni hakee sitä mindfullnesista tai erilaisista rentoutustekniikoista, joista useimmat perustuvat idän uskontoihin. Se ei kuitenkaan tuo pysyvää rauhaa, sillä syvimmiltään rauha on saatavissa yksin Jumalalta. Jeesus sanoi: ”Minä jätän teille rauhan. Oman rauhani minä annan teille, en sellaista, jonka maailma antaa. Olkaa rohkeat, älkääkä vaipuko epätoivoon.” Rauha perustuu siihen, että tulet osalliseksi syntiesi sovituksesta ja anteeksiantamuksesta Jeesuksen ristin työn tähden.  Kun tulet uskon yhteyteen Jumalan kanssa, sinun ja Jumalan välille syntyy rauha. Sitä et voi saada tästä maailmasta eikä se ole ihmisten synnyttämää. Se ei järky, vaan pysyy, vaikka tunteet vaihtuvat ja myrsky raivoaa. Se on niin syvä, että se käy yli ymmärryksen.

Kaksi taiteilijaa sai tehtäväkseen maalata sellaisen taulun, joka kuvasi todellista rauhaa. Toinen maalasi yksinäisen vuoristojärven erämaassa ja toinen kuohuvan vesiputouksen, jonka töyräällä kasvoi pyökkipuun hento oksa. Pienen oksan eräässä haarassa oli punarinnan pesä, jossa lintu hautoi kaikessa rauhassa muniaan. Ensimmäinen maalari oli maalannut pysähtyneen olotilan, mutta toinen maalasi aktiivisen rauhan. Lintu hautoi muniaan kaikessa rauhassa, vaikka sen ympärillä kuohui kohiseva vesiputous.

Rauhaan kuuluu varmuus pelastuksesta, lapseudesta.  Pyhä Henki vakuuttaa: ”Kaikki, joita Jumalan henki kuljettaa, ovat Jumalan lapsia.” (Room. 8:14). Ilman Pyhää Henkeä kenelläkään ei ole yhteyttä Jumalaan, sillä ”se, jolla ei ole Kristuksen henkeä, ei ole hänen omansa.” Jos olet epävarma, oletko Jumalan lapsi, rukoile. Jeesus sanoo: ”Jos kerran te pahat ihmiset osaatte antaa lapsillenne kaikenlaista hyvää, niin totta kai teidän Isänne paljon ennemmin antaa taivaasta Pyhän Hengen niille, jotka sitä häneltä pyytävät.” (Luuk. 11:13). Pyhä Henki annetaan syntinsä tunnustavalle, ne hylkäävälle ja Jeesukseen turvaavalle.

Kun Pyhä Henki tulee sinuun, myös Isä ja Jeesus tulevat asumaan sinun sydämeesi.  Saat kokea ”vanhurskautta, rauhaa ja iloa Pyhässä Hengessä” (Room. 14:17). Hän ei tule vain vierailulle, vaan pysyvästi. Hän ei poistu sinusta, ellet itse paaduta itseäsi ja luovu uskostasi Jeesukseen.  Pyhä Henki on vakuutena siitä, että pelastut ja saat ikuisen elämän. Sinussa elävä Jumala ei koskaan kuole.  Pyhä Henki on lahja, jonka kautta Jumala vuodattaa oman rakkautensa sinun sydämeesi. (Room. 5:5). 

Pyhä Henki luo sinuun uuden sydämen. Hän vaikuttaa, että voit rakastaa Jeesusta ja noudattaa hänen sanaansa.  Se tarkoittaa Jumalan rakkauden täyttämää elämää, sillä Jumala on rakkaus ja Pyhä Henki on Jumala. Kun toimit hänen tahtonsa mukaan saat omistaa psalmin 119:165 sanat  ”Suuri rauha on niillä, jotka rakastavat sinun lakiasi, eikä heille kompastusta tule.”

Helluntain ihme on siinä, että Jumala itse astui alas meidän keskellemme

Pyhässä Hengessä. Hän tuli kirkastamaan meille Kristuksen, jotta jokainen ihminen tässä maailmassa, myös sinä voisit uskoa häneen ja pelastua. Jumala tuli alas meidän tasollemme.

Hän tuli, jotta sinäkin saisit olla mukana todistamassa Jeesuksesta ja Jumalan armosta. Jumala etsii niitä, jotka antavat itsensä hänen käyttöönsä. Niitä, jotka antavat Pyhän Hengen elää heissä Vapahtajan elämää koko maailman ihmisten pelastamiseksi. Room. 12:1:ssä Paavali kirjoittaa: ”Jumalan armahtavan laupeuteen vedoten kehotan teitä, veljet: Antakaa koko elämänne pyhäksi ja eläväksi Jumalalle mieluisaksi uhriksi. Näin te palvelette Jumalaa järjellisellä tavalla.”

Itselläni on tästä parin viikon kokemus vuodelta 1985 oltuani noin kolme vuotta uskossa. Minulla oli ollut hieno kesäloma ja olin saanut kokea paljon hyvää. Kun tuli syksy, koin, että Jumalan käsi tuli jostain syystä vahvasti päälleni ja hän alkoi kuljettaa minua pitkin Helsinkiä. Huomasin kohtaavani monia ihmisiä ja puhuvani heille Jeesuksesta. Aina en olisi millään uskaltanut enkä kehdannut, mutta en pystynyt vastustamaan Pyhää Henkeä. Välillä koin paljon  iloa ja rakkautta ja tein hienoja löytöjä. Välillä ei naurattanut lainkaan ja olo tuntui todella yksinäiseltä. Koin myös surua syntien, omien ja muiden tähden. Syntinen elämäni kuoletettiin. Oli vain toteltava Herraa, mennä minne hän tahtoi ja olla valmis luopumaan kaikesta rakkaasta.

Herra testasi sydäntäni, mihin olin valmis hänen tähtensä. Mutta juuri tässä, oman syntisen minäni kuolemassa oli elämä, Jeesuksen elämä Pyhässä Hengessä. Tajusin, että hän rakastaa tätä maailmaa ja ihmisiä niin paljon, ettei siinä ole mitään määrää. Hän on valmis tekemään mitä tahansa, että ihmiset pelastuisivat. Hän sanoi: ”Eloa on paljon mutta työmiehiä vähän. Rukoilkaa siis elon Herraa, että hän lähettäisi työmiehiä elonkorjuuseensa.” (Matt. 9:37-38).

Jeesus sanoi kerran Urho Muromalle: ”Anna elämäsi minulle, niin minä teen sillä jotakin.” Urho antoi ja hänestä tuli Suomen Raamattuopiston perustaja ja eräs suurimmista herätyssaarnaajista maassamme. Haluatko sinä antaa Pyhän Hengen käyttää ruumistasi niin kuin hän tahtoo?