Istanbul ja Vähän-Aasian seitsemän seurakuntaa
Turkin kiertomatka 27.10.-3.11.2024

Helsingin Raamattukoulu järjestää Turkin kiertomatkan syksyllä 27.10.-3.11.2024. Vierailemme mm. Istanbulissa sekä Ilmestyskirjan seitsemän seurakunnan sijaintipaikoilla, joista vaikuttavimmat ovat muinaisen Efesoksen laaja raunioalue (kuva)Pergamonin akropolis ja Smyrna, joka on nykyisin Turkin kolmanneksi suurin kaupunki Izmir.

Johanneksen ilmestyksessä mainitut seitsemän varhaiskristillistä seurakuntaa sijaitsivat nykyiseen Turkkiin kuuluvalla alueella Aigeianmeren rannikolla ja siitä jonkin verran sisämaahan. 

Reittilennot Turkish Airlines
Meno: sunnuntai 27.10.2024 TK1764 Helsinki 18.50 – Istanbul 23.40
Paluu: sunnuntai 3.11.2024 TK2317 Izmir 11.00 – Istanbul 12.30 / TK1763 Istanbul 15.15 – Helsinki 18.00

Alustava matkaohjelma, 7 yötä

Istanbul 2 yötä – Bursa 1 yö – Bergama 1 yö – Pamukkale 2 yötä – Izmir 1 yö

27.10. sunnuntai – Saapuminen Istanbuliin
Lento Helsingistä Istanbuliin, jossa ollaan perillä puolenyön aikaan. Kuljetus lentokentältä hotelliin, johon majoitutaan kahdeksi yöksi. Päivällinen hotellissa.

Istanbul

28.10. maanantai Istanbul
Tutustumme kävellen Sultanahmetin alueeseen eli Istanbulin vanhaan keskustaan ja vierailemme sen tärkeimmissä nähtävyyksissä, kuten Hagia Sophiassa. Iltapäivällä näemme Istanbulia mereltä käsin pienellä Bosporinsalmen risteilyllä. Päivällinen hotellissa.

29.10. tiistai – Istanbul – Iznik – Bursa
Jätämme Istanbulin ja lähdemme bussilla kohti Iznikin kaupunkia eli antiikin ja Bysantin aikaista Nikeaa, joka tunnetaan siellä vuosina 325 ja 787 pidetyistä ekumeenisista kirkolliskokouksista. Iltapäivällä matkaa jatketaan Bursaan, jossa yövymme yhden yön. Päivällinen hotellissa. Päivän kokonaisajomatka noin 270 km.

30.10. keskiviikko Bursa – Bergama
Ajamme Bergaman kaupunkiin eli muinaiseen Pergamoniin, ensimmäiseen kierroksemme seitsemästä seurakunnasta. Vierailemme vanhan Pergamonin akropoliilla. Käymme myös Asklepieionissa, joka aikoinaan oli tärkeä lääketieteen keskus. Päivällinen ja yöpyminen Bergaman lähistöllä. Päivän kokonaisajomatka 310 km.

Bergamonin akropoli

31.10. torstai Bergama – Pamukkale
Kierroksemme jatkuu ja tänään vierailemme neljässä Ilmestyskirjan seurakunnassa: Tyatirassa, Sardesissa, Filadelfiassa ja Laodikeassa. Majoittuminen kahdeksi yöksi ja päivällinen hotellissa Pamukkalessa.   Päivän kokonaisajomatka noin 250 km.

Palmukkale

1.11. perjantai Hierapolis, Pamukkale
Käymme antiikin Hierapoliksen raunioilla ja näemme Pamukkalen valkoiset kalkkikivikalliot. Iltapäivällä omaa aikaa lomarentoutumiseen. Päivällinen hotellissa.

2.11. lauantai Pamukkale – Efesos – Izmir
Viimeisen retkipäivämme kohde on Ilmestyskirjan seurakunnista parhaiten säilynyt Efesos. Apostoli Paavali asui kaupungissa kolme vuotta kolmannella lähetysmatkallaan. Käymme myös neitsyt Marian talossa, jossa Maria perimätiedon mukaan vietti viimeiset vuotensa. Iltapäivän lopulla ajamme Izmiriin, muinaiseen Smyrnaan. Päivällinen ja yöpyminen Izmirissä. Päivän kokonaisajomatka noin 270 km.

Efesos

3.11. sunnuntai Kotiinpaluu
Kuljetus Izmirin lentokentälle, josta lento Istanbuliin ja sieltä edelleen Helsinkiin.

Lisätiedot ja ilmoittautumiset:Vastuullinen matkanjärjestäjä:
Jari A. Jolkkonen puh. 040 512 6612,
toimisto@helsinginraamattukoulu.fi
www.helsinginraamattukoulu.fi
Helsingin Raamattukoulun logo
Toiviomatkat Oy
Annankatu 31-33 C, 00100 Helsinki
Puh. + 09 565 7170
Sähköposti: helsinki@toiviomatkat.fi
www.toiviomatkat.fi
Versio 28.3.2024

Matkan hinta 1995 € / henkilö

Hinta sisältää:

 • Turkish Airlinesin lennot Helsinki-Istanbul ja Izmir-Istanbul-Helsinki
  o  sisältää ruumassa kuljetettavan matkalaukun
 • Seitsemän yön majoitus kahden hengen huoneissa hyvän keskitason hotelleissa
 • Ohjelman mukaiset bussikuljetukset
 • Ohjelman mukaiset ateriat (puolihoito, sis. aamiaiset ja päivälliset hotelleissa)
 • Ohjelman mukaiset käyntikohteet ja sisäänpääsyt kohteisiin
 • Suomenkielisen oppaan palvelut koko matkan ajan
 • Auktorisoidun paikallisoppaan palvelut Turkissa


Hintaan ei sisälly:

 • Yhden hengen huone, lisämaksu 475 €. Yhden hengen huoneita saatavilla rajoitetusti.
 • Lounaat, ruokajuomat aterioilla, vapaaehtoiset palvelurahat


Huomioitavaa

Ryhmän minimikoko on 20 henkilöä. Maksimikoko on 27 henkilöä. Ryhmän enimmäiskoon määrää bussin koko. Matkalle osallistuminen vaatii normaalia liikuntakykyä. Useimmat arkeologisista kohteista eivät ole esteettömiä. Toiviomatkat toimii vastuullisena matkanjärjestäjänä ja pidättää oikeuden tehdä muutoksia matkaohjelmaan tarvittaessa.

Monipuolinen opintomatka on tarkoitettu Helsingin Raamattukoulun ystäville ja muille kiinnostuneille. Matkanjohtajana toimii Helsingin Raamattukoulun toiminnanjohtaja Jari A. Jolkkonen. Käymme matkalla läpi mm. Efesolaiskirjettä ja Ilmestyskirjan kirjeitä 7 seurakunnalle.

Ilmestyskirja 1:11 …”Kirjoita, mitä näet, ja lähetä kirja niille seitsemälle seurakunnalle, Efesokseen, Smyrnaan, Prgamoniin, Tyatiraan, Sardekseen, Filadelfiaan ja Laodikeaan.”