Toiminnanjohtajan palsta

Hyvä Ystävämme!

Daavidin elämän alkupuolelta on jäänyt puhuttelemaan hänen rohkeutensa ja neuvokkuutensa taistelussa vihollisia vastaan.

Daavid osoitti aikamoista rohkeutta käydessään taisteluun Goljatia vastaan. Goljat oli selvästi varustautunut lähitaisteluun miekkansa ja pronssisten suojausvarusteidensa avulla. 80 kg:n painoisella rintahaarniskalla ei kovin ketterästi liikuta eikä kuuden kilon painoinen keihäs lennä valtavalla nopeudella ja kauas edes suomalaisen huippukeihäänheittäjän kädestä.

Daavid sai itse valita hänelle optimaalisimman taisteluetäisyyden, miekan ja keihään ulottumattomissa, mutta riittävän lähellä linkoa käyttäen. Keräsikö Daavid lisää aikaa tutkiakseen vihollista, kun hän meni purolle keräämään kiviä? Luulisi, että paimenella olisi aina linko ja muutama kivi paimenlaukussaan.

Daavid oli hyvin harjaantunut lingon käyttäjä, jonka johdosta hän pystyi saamaan kivelle valtavan nopeuden ja tarkkuuden. Elokuvissa ja lasten Raamatuissa on yleensä kuvattu, kuinka kivi napsahti Goljatin otsaan, mutta Raamatun tekstin mukaan kivi upposi Goljatin otsaan, joka kertoo kiven valtavasta voimasta ja nopeudesta. Eräässä elokuvassa on tulkittu niin, että Goljat olisi ottanut kypärän pois nähdäkseen ”vaarattoman” vastustajan. Todennäköisempää on se, että Daavid huomasi vihollisen heikon kohdan eli suojaamattomuuden siinä kohtaa, mihin kivi tarkasti osui.

Daavid turvautui Jumalan apuun ja siihen, mitä hän osasi. Daavidilla oli herkkyyttä huomata ja rohkeutta toimia, kun vihollinen ”pilkkasi elävän Jumalan taistelurivejä”. Daavid ei kerännyt omaa kunniaa taistelun voitosta vaan hänen motiivinsa käydä taisteluun oli, että ”koko maa saisi tietää, että Israelilla on Jumala”.

________________

Tässä ystäväkirjeessä on haastateltu Taina Sihtoa, joka on Raamatun monimuotokurssin opiskelijoita.

Toukokuussa on Syventäen Raamattua -viikonloppu (25.-26.5.), jossa Eero Junkkaala alustaa aiheesta: Raamatun historiallinen maantieto.

Teemme toukokuun lopussa opintoretken Turkuun. Siitä on myös erillinen artikkeli.

Suunnitelmissa on uudistaa ystäväkirjettä. Olemme kysyneet alustavia tarjouksia värillisestä painatuksesta. Tämä ei näyttäisi nostavan lehden hintaa.

Tavoitteenamme on edelleen jatkossakin kertoa koulun tulevista tapahtumista ja uutisista Raamattukoululta sekä jakaa hengellistä Raamattuun perustuvaa sisältöä.

Jari A. Jolkkonen työtovereineen

HELSINGIN RAAMATTUKOULU