TAINA SIHTO – innostunut Raamatun opiskelija

TainaSihtoSain haastattelutehtävän Raamatun monimuotokurssilaisesta.  Ensimmäisenä vastaani käveli Taina Sihto ja tutustuin häneen.  Sinunkin kannattaa tutustua.

Mistä tulit Raamattukoululle?

Etsin netistä tilaisuutta, johon voisin mennä ja satuin Helsingin Raamattukoulun sivuille.  Selailin, mitä kaikkea koululla tehdään.  Ajatuksena oli mennä jollekin raamattukurssille, kun yksin en oikein saa luetuksi. Huomasin asuvanikin lähellä Raamattukoulua, Kalliossa.
Tulin kurssille avoimin mielin ja yllätyin, miten monenlaisella kokemuksella tulimme sinne ja miten moni oli lukenut Raamattua, meitä ensikertalaisiakin oli kuitenkin useampia.   Minulla ei ollut suorituspaineita, mutta olin sitoutunut lukemaan Raamatun läpi alusta loppuun ja ottamaan siitä selvää.

Minkälaiselta opiskelu on vaikuttanut?

Olen kuunnellut paljon luentoja, mutta on eri asia työskennellä systemaattisesti Raamatun parissa itse, lukea ja pohtia vastauksia kysymyksiin.   Kurssi on hyvin rytmitetty.   Innostavia ovat lähiviikonloput ja toisten opiskelijoiden tapaaminen.  Aikaisemmin minulla ei ollut selvää kokonaiskuvaa Raamatusta, mutta nyt yksityiskohdat alkavat saada paikkansa ja kokonaisuus alkaa hahmottua. Olen kyllä lukenut Raamattua, erityisesti Uutta testamenttia, mutta tähän verrattuna se on ollut kuin tietäisi, että baletti on olemassa, muttei olisi koskaan käynyt baletissa paikan päällä. 

Aikaisempina vuosina ihmisille oli itsestäänselvyys, että tuntee Raamattua.  Nyt ei enää ole.  Espanjassa minua puhutteli Santiago de Compostelan pyhiinvaelluksella, miten tavallinen kansa, kyläläiset elivät uskoaan todeksi ja osoittivat meille ohikulkijoille ystävällisyyttä.  Siellä ymmärsin myös, kuinka kuitenkin katolisessa kirkossa he ovat voineet lukea Raamattua omalla kielellään itse vasta hyvin myöhään, toisin kuin meillä luterilaisilla.

Sekin kiinnostaa, mistä päin Suomea olet kotoisin?

Kaikki tuntevat Kuortaneen urheiluopiston, siis Kuortaneelta, Etelä-Pohjanmaalta. Urheiluopistoa paremmin tunnen hiippakunnan kurssikeskuksen Haapaniemen.  Nuorisonohjaajaopiskelijoitamme oli siellä harjoittelemassa.  Heikki Klemetin kotipappila vaikutti niin vahvasti, että kirjoitin siitä runonkin.

Kuortaneelta ovat uskon juureni.  Kirkko on keskellä kylää ja olen kasvanut tavallisessa luterilaisessa maalaisseurakunnassa, ollut tyttökerhonohjaajana, leireillä, seuroissa ja seurakunnan nuorten toiminnassa.   Rakastan kirkon kellojen ääntä.  Nyt kuuntelen kaunista kellonsoittoa Kallion kirkosta, jonka tavallinen riviseurakuntalainen olen.

Puhutaan vielä vähän kurssista.  Millaista kurssin vuorovaikutus on sinusta ollut?

Ryhmäkeskustelut ovat olleet antoisia, samoin kurssilaisten tekemät kysymykset.  Etätehtävien käsittelyssä opiskelijat ovat antaneet toisilleen palautetta ja erilaiset näkemykset kunnioittavassa ilmapiirissä rikastuttavat.  Omat tyttökerhoajat tulivat mieleen, kun yhdessä koimme elämyksellisiä tapahtumia, näytelmiä.  Ymmärsin, miten paljon opettajienkin on täytynyt nähdä vaivaa niiden eteen. Varsinkin minua puhutteli joulun sanoman kuvittaminen: kulkeminen ja laulaminen pimeällä koulun pihalla kynttilät valonamme. 

Kun olemme lukeneet kurssilla erilaisia Raamatun käännöksiä, olen jäänyt miettimään, miten paljon Raamatun käännökset merkitsevät.  Minua on aina kiinnostanut historia ja sekin puhuttelee, miten Uuden ja Vanhan testamentin kirjoitukset ovat syntyneet. Jumala puhuu kirjoitetun Sanansa kautta.

Kenelle Raamatun monimuoto-opiskelu sopii?

Toivoisin, että täällä olisi mahdollisimman paljon nuoria.  Heillä olisi vielä monta vuotta aikaa elää oppimansa mukaan.  Opiskelua ei kannata siirtää tuonnemmaksi.  Eikä kannata miettiä, ettei osaa opiskella. Kursseille mennään sitä varten, että siellä opitaan ja opettajat auttavat! Pohja rakentuu pikku hiljaa ja Raamattu rikastuttaa kaiken aikaa omaa elämää.

Näitä keskustellessamme kurssin opettaja Vesa Kosonen kulki ohi ja kysäisi: ”Kun kuuntelet Jukka Norvannon raamattuluentoja Radio Deistä ja olet täällä kurssilla.  Miten vertaisit niiden antia?”

On niin kuin vertaisi omenoita ja päärynöitä.  Täältä saa kokonaiskuvan ja kun on monta opettajaa, saa kuvan eri lähestymistavoista.  Lähijaksojen rytmitys suo myös joustavan opiskelumahdollisuuden.  Erilaiset oppijat varmasti hyötyvät erilaisista oppimistavoista, tämä on sopinut minulle hyvin. 

Minkälaisissa piireissä muuten liikut?

Olen Kallion seurakunnan rivijäsen ja aiemmin olin myös Radio Dein rukousavustaja.  Käyn One Way Missionin opetuslapseuskoulua ja olen vastikään suorittanut myös seurakuntien vapaaehtoisten velkaneuvojien koulutuksen.  Hämmästelen, miten paljon seurakuntien diakoniatyö tekee autettavien eteen.

”Jos olet ajatellut Raamatun opiskelua, sitä ei kannata siirtää. Suosittelen kaikille Raamatun opiskelua!” Taina kiteyttää keskustelumme.

Marja Heimala-Pelkonen