"Jos joku tahtoo kulkea minun jäljessäni, hän kieltäköön itsensä, ottakoon joka päivä ristinsä ja seuratkoon minua.” Luuk. 9:23. 

Vaikka pääsiäisen pitkäperjantai on ohi ja Jeesuksen ylösnousemusjuhlaa on hiljattain vietetty, ovat Jeesuksen sanat ristin ottamisesta edelleenkin ajankohtaisia.

Kun Jeesus puhui rististä, uskon, että kansa ja opetuslapset tiesivät, mitä ristin kantaminen tarkoitti. Risti oli julma teloitusväline, johon pahimmat rikolliset tuomittiin kuolemaan ja tuomitut yleensä itse kantoivat oman ristinsä teloituspaikalle. Jeesuksen aikana ristin ottaminen ja sen kantaminen tarkoitti kuolemantuomiota.

Mutta mitä tarkoittaa meidän elämässä ristimme ottaminen? Voisiko meillä ristin ottaminen tarkoittaa itsensä kuolettamista?

Jeesuksen sanoja ristin kantamisesta on tulkittu hyvinkin monella tavalla. Osa Raamatun selittäjistä ajattelee, että ristin ottaminen tarkoittaa pelkästään elämän laittamista alttiiksi Hänen tähden.

Toiset ajattelevat niin, että ristin kantamisella ymmärretään myös elämän hankaluuksia esim. sairautta, taloudellisia huolia, perhehuolia, yksinäisyyttä jne..

Itse olen kallistunut tälle laajemmalle ja jälkimmäiselle tulkinnalle, että meidän tulee ottaa kantaaksemme se oma risti, oli se mikä tahansa painolasti meidän elämässämme, mutta meidän tulee ennen kaikkea lähteä seuraamaan Jeesusta. Siihen Jeesus meitä kehottaa.

Itse kun katson näitä Jeesuksen sanoja niin näyttää siltä, että meillä ei ole valinnanmahdollisuutta tai vaihtoehtoja sen suhteen, onko meillä ristiä vai ei (Jeesus ei sano: joillain teillä saattaa olla jonkinlainen risti jossain elämänvaiheessa). Jeesus sanoo: ”Ota ristisi (sinun ristisi) ja seuraa minua.”

Tai niin kuin Kalevi Lehtinen sanoi aikanaan, että Jeesuksen seuraaminen ei ole vaihtoehto vaan elinehto. Eli risti kuvaa myös kuolemantuomiota omalle itsellemme, omille teillemme ja omalle tahdollemme. Aivan niin kuin Luukas selittää: kieltäköön itsensä.

Itse ajattelen, että moni taakka meidän elämässämme ohjaa meitä sille oikealle tielle tai pitää meidät sillä oikealla tiellä, ainoalle tiellä, joka vie meidät taivaaseen.

Joku on sanonut, että vaikeudet elämässä voi olla ikään kuin se kahva, jolla Jumala haluaa pitää meidät lähellään. Itsensä kieltäminen ei ole helppo prosessi. Jumala voi käyttää monenlaisia keinoja sille, että hän taivuttaa meidän tahtonsa Häneen tahtoonsa.

On olemassa eräs kysymys tai vitsi, joka kuvastaa tätä tilannetta hyvin. Mitä eroa on insinöörillä ja rautakangella? Vastaus: Rautakanki taipuu. Olen nähnyt sen, kun olen käyttänyt rautakankea, miten se taipuu ihan vähän kovan paineen alaisena. Olen nähnyt myös senkin, ettei insinööri taivu (omakohtaista kokemusta). Me taivumme yleensä vasta kovan paineen alaisena. Suostumme vasta sitten kantamaan omaa ristiämme.

Oma vanha luontomme ja tämä maailma eivät halua meidän seuraavan Jeesusta. Kristitty saattaa joutua kokemaan pilkkaa uskonsa takia, sillä tässä ajassa ei ole aina suosittua pitää esillä Raamatun sanaa ja seurata siinä ilmoitettua Jumalan tahtoa jokapäiväisessä elämässä. Tässä elämässä on helppoa hävetä Kristusta, jonka seura ei vie kunnian kukkuloille. Kuitenkin vain hänen sanansa voivat antaa ikuisen elämän uskossa häneen.

Jari A. Jolkkonen