SEIJA TIKKANEN

Kannatusyhdistyksen historiassa Seija Tikkasen juuret ulottuvat syvälle.  Helsingin Diakonissalaitokselle ja koulun perustajan Kerttu Vainikaisen aikoihin asti, jolloin Seijan isä rovasti Pauli Vaalas oli Helsingin Raamattukoulusäätiön hallituksen puheenjohtajana.

Taivaan lahjavarastoista saimme aikoinaan Seijan, joka onkin ollut vuosikymmeniä merkittävä vaikuttaja koulun kannatusyhdistyksessä.  Hän on tuonut ilmapiiriimme iloisuutta, palvelualttiutta, taiteen tuntemista ja henkevyyttä.   Seija on ollut aina rakentava ja vaikeissakin tilanteissa  eteenpäin katsova, kannustava ja huomaavainen tuki myös toiminnanjohtajalle.  Nyt Seija on halunnut jättää johtokunnan jäsenyyden.

SeijajaMikael250Koulua Seija ei silti jätä, vaan on entiseen tapaan mukana, sen mukaan kuin aika ja voimavarat sallivat.  Kiitämme Seijaa ja koko sukua kaikesta tähänastisesta.

Virsikirjassamme on Seijan isän, Pauli Vaalaksen kirjoittama virsi. Se syntyi samana vuonna 1951, jolloin koulumme lähti liikkeelle. Olkoon se tunnussanamme:

Kristus-kuningas, valtakunnassas
meidän salli taistella ja kärsiä
kaiken antaen, vaivat kantaen
saada puhdistusta, voimaa ristiltä…   Virsi  162:3
                                                                     


                                                                                                                                                                                                           Kuvassa Seija Tikkanen poikansa Mikael Tikkasen kanssa
                                                                    

ANITA MALIN

Anita 300Kannatusyhdistyksen sihteerinä jatkaa Anita Malin.  Anita on raamattukoululaisille tuttu jo omasta työhistoriastaan Raamattukoulun toimiston ja taloudenhoitajan vuosilta 1976–2000.    Anitan perheeseen kuuluu aviomies Kari ja Lontoossa työskentelevä Johanna ja englantilainen vävypoika Oliver, joiden häitä juhlittiin viime syksynä.

Anitan juuret ovat Karjalassa Värtsilän Kaustajärvellä, Venäjän rajan jakamassa kotikylässä.  Työjoukkoomme Anita tuo tullessaan karjalaista ripeyttä, huumorin pilkettä ja sukkeluutta. 

Monet vastuutehtävissä olevat henkilöt kuten Anitankin, ovat suorittaneet myös Raamatun monimuoto-opiskelun.

Mitä monimuotokurssi antoi Sinulle aikoinaan ”Kankaat ja Karvoset” kuunnelleelle?

Aloin ymmärtää Raamattua uudella tavalla.  Ennen etsin vastauksia Raamatusta oman elämän kysymyksiin ja kipeyksiin.  Nyt ajattelen, mihin kokonaisuuteen raamatunkohta liittyy.  Esimerkiksi miten Paavali selvitti seurakunnan kiperää tilannetta ja ongelmaa ja millaiseen tulokseen hän tuli.  

Kokonaisuuden pohjalta voin arvioida omaa tilannetta ja miettiä, mikä vastaus siinä voisi olla minulle.  Arvostin kurssilla sitä, että siellä esiteltiin asioita, annettiin pohjatietoa, mutta sitten piti pohtia ja ajatella itse.   ”Raamattu kansan käteen!” on hyvä kuva Raamattukoulun tehtävästä.  Kokonaisuutta pitäisi avata ihmisille.

Olet kannatusyhdistyksen sihteeri.  Millaisena näet kannatusyhdistyksen tehtävän?

Kannatusyhdistys ei ole kovin suuri,  mutta onhan se tärkeä henkinen, hengellinen ja taloudellinen tuki koululle. Helsingin Raamattukoulusäätiöllä ja Kustannus Oy:llä on omat hallituksensa.  Kannatusyhdistys on tehtävältään erilainen. Meillä on henkilöjäseniä, jotka ovat omalla panoksellaan mukana.  Jos asuisin lähempänä, voisin osallistua enemmänkin talkootöihin.  Kun olen työkseni kulkenut vuosikymmenet Riihimäeltä Helsinkiin, sieltä on lähtemisen vaiva ja junassa istuminen alkaa olla jo rasittavaa. 

Työporukassa yleensä virkistyy, siellä tapaa uusia ihmisiä, voi vaihtaa ajatuksia joskus kiireisenkin touhuamisen lomassa.  Koululle voi tulla niin kuin kotiinsa tulisi.   Yhdessä oleminen ja tekeminen antaa voimia ja iloa.

 

TUULIKKI HILDÉN

Miten olet tutustunut Helsingin Raamattukouluun?

Tuulikki130Mieleeni tulee aika 1960-luvun lopulta.  Koulun nuorisonohjaajaopiskelijat esittivät ohjelmaa, lauloivat kitaran säestyksellä ja pitivät todistuspuheenvuoroja.

Uudestaan tulin koululle vuosikymmenien perästä ystäväni Pirkko Nurmen mukana, joka kävi Akseli Valkosen pitämässä raamattupiirissä.  Näin koulun esitteistä siellä olevat monet kurssit ja ihastuin niihin. Pyhäkoulun ja varhaiskasvatuksen diplomikoulutus oli ensimmäinen. 

Sen jälkeen Tuulikki suoritti kaikki koulun kurssit, niin että lopulta ei ollut enää uutta opiskeltavaa ja Tuulikin piti mennä jatkamaan Raamattuopistolle ja Helsingin evankeliseen opistoon ja työväenopistoon ja Suomen Lähetysseuran kursseille.  Onneksi jossakin kurssissa oli käytännön harjoittelu ja vielä suurempi onni oli, että Tuulikki halusi suorittaa sen meillä. 

Tuulikki kertoo, että hän oli täystoimisesti töissä koululla kolme viikkoa ja se oli tosi mukavaa aikaa.  On ollut ilo harjoitella Raamattukoulun ihmisten kanssa ja oppia uusien tehtävien vaatimia taitoja.  Omien sanojensa mukaan hämmästyi, kun ei ollut tiennyt, miten paljon käytännön työtä kurssin valmisteluun, kurssin aikana ja sen jälkeen koululla on.  Uutterasti ja iloisesti Tuulikki opetteli: monisti, laittoi materiaaleja kirjekuoriin, postitti, imuroi, siivosi, tiskasi, piti harjoituspuheita, suunnitteli opetuksen kokonaisuuksia, piti pyhäkoulua, toimi vahtimestarina. Käytännön työstä on avautunut aivan uusia haasteita, jotka on aina ollut jännittävää ottaa vastaan.  Kalliosta kotoisin olevan pankkitoimihenkilön ei ole tarvinnut aikaisemmin pyörittää paljon ”kotirumbaa”. 

Saimme Tuulikista vakituisen avustajan, jolla on erityisen ihanana piirteenä opetella ja harjoitella ennen tekemätöntä.  Kun Tuulikki ei ole leiponut aikaisemmin, hän menee työväenopiston kokkikurssille.  Monta kertaa olen saanut maukkaan maistuvaiset tuoreet pullat. 

Erityinen rakkaus Tuulikilla ovat lapset. Meilahden seurakunnan kanssa Raamattukoululla on yhteinen pyhäkouluprojekti.  Vuosikaudet Tuulikki on ollut siinä mukana ja kantavana voimavarana.  Samoin vuosikaudet hän on suunnitellut Lahden Elojuhlille lasten ja varhaisnuorten ohjelmaa.

Tuulikki on hiljainen ja vaatimaton.  Ei uskoisi, että hän on niin monitaitoinen, nopea, reipas ja aina iloisesti uusista asioista innostuva.

Tällaisia Tuulikkeja Jumalan valtakunta tarvitsee ja Raamattukoulu on saanut taivaan lahjaksi Raamattukoulun kannatusyhdistyksen johtokuntaan.  Tervetuloa Tuulikki oppimaan uusia asioita ja innostamaan meitä entisiä.


Marja Heimala-Pelkonen