Saarna Meilahden kirkossa 14.1.2018 (lyhennelmä)

Hannu Äimänen

Hannu”Kun Johannes oli vangittu, Jeesus palasi Galileaan ja julisti Jumalan evankeliumia. Hän sanoi: ”Aika on täyttynyt, Jumalan valtakunta on tullut lähelle. Kääntykää ja uskokaa hyvä sanoma!”  (Mark. 1:14–15)

Mies löysi metsästä kotkan munan ja pani sen kanalaansa. Munasta kuoriutui poikanen, joka siirtyi uutena kanojen joukkoon. Se eli kuten kana. Eräänä päivänä kanalan yllä taivaalla liiteli suurikokoinen kotka siivet uljaasti levällään. Tuulen voimasta se kohosi yhä korkeammalle.

Pihamaalla värjöttelevä lintu tajusi äkkiä, että sillä itselläänkin oli  suuret siivet. Se kohotti niitä kummissaan ja levitti ne sitten koko pituuteensa, kunnes äkkiä ilmavirta tarttui sen siipiin ja kohotti linnun helposti ilmaan aivan uuteen ulottuvuuteen. Se kohtasi taivaalla oman emonsa. Silloin se tajusi oman alkuperänsä ja pääsi siihen ulottuvuuteen, mihin se alun perin kuuluikin. Se oli tarkoitettu taivaallisiin.

Jumalan valtakunta on tullut alas. Sinutkin on tarkoitettu taivaallisiin. Sinut on luotu taivasta varten. Jumalan valtakunta on Jeesuksessa.  Hän tuli, jotta sinä pelastuisit ja perisit valtakunnan.  Mutta Jumalan valtakunta on vielä enemmän. Se on Jumalan hallintavaltaa kaikkialla maailmassa ja se toteutuu kerran täydellisenä kun Jeesus tulee takaisin. Jumalan valtakunta on ikuinen valtakunta, kaikkein arvokkainta maailmassa.  Kuka hallitsee sinun sydäntäsi tällä hetkellä?

Jumalan valtakuntaan pääsylle on peruste

Peruste on Jeesuksen kuolema Golgatalla ja hänen ylösnousemuksensa.  Ristillä synti sovitettiin, Jumala lepytettiin ja ihminen lunastettiin.  Sovitus on ainoa tie päästä synnin, kuoleman ja perkeleen vallasta. Syntien anteeksianto ei ole mahdollista ilman Jeesuksen uhriverta. (Hepr. 9:22) Jumala ei ota valtakuntaansa ketään, joka haluaa elää synnissä. Synnin takia ihminen kulkee Jumalasta poispäin. Mutta Jeesus sanoo: ”Kääntykää ja uskokaa hyvä sanoma.” Hyvä sanoma on tässä: ”Jumala itse teki Kristuksessa sovinnon maailman kanssa eikä lukenut ihmisille viaksi heidän rikkomuksiaan… Kristukseen, joka oli puhdas synnistä, Jumala siirsi kaikki meidän syntimme, jotta me hänessä saisimme Jumalan vanhurskauden.” (2. Kor. 5:19,21). Jeesus teki puolestamme sen, mihin me emme ikinä kykene.

Teologi Aleksis Kuokkanen kertoo erikoisesta tapauksesta 1910-luvun Venäjällä. Kuolemaantuomittua miestä oltiin hirttämässä. Kaikki näytti synkältä. Paljon ihmisiä seurasi tapahtumaa. Yhtäkkiä mies huusi kovalla äänellä ”Juokaa van Houten -kaakaota!” Miksi ihmeessä? Kävi ilmi, että kuuluisa amerikkalainen kaakaonvalmistaja oli tehnyt sopimuksen kuolemaantuomitun kanssa, että jos hän mainostaa kaakaomerkkiä tuossa hetkessä, hän saa  suuren summan rahaa miehen perillisille. Tuo huuto takasi kuolevan miehen omaisten hyvinvoinnin. Toisen huuto oli toisten pelastus. Kun Jeesus huusi ristillä: ”Se on täytetty”, se merkitsi, että kaikkien ihmisten synnit koko maailmassa oli sovittu ja velat maksettu. Ovi Jumalan valtakuntaan oli avattu jokaiselle, joka haluaa pelastuaTämä on hyvä sanoma.

Aika on täyttynyt, mutta otatko sinä hyvän sanoman vastaan?

Hyvä sanoma on hyvää sanomaa vain sille, joka ottaa sen vastaan. Jeesus julisti Jumalan evankeliumia. ”Evankeliumi on Jumalan voima ja se tuo pelastuksen kaikille, jotka sen uskovat.” (Room. 1:16) Se on Jumalan voima, koska sen takana on elävä Jumala itse, koko Jumalan valtakunta. Tuo voima on niin suuri, että se pystyy herättämään kuolleet, myös kaikki ne hengellisesti kuolleet. Miten on sinun laitasi, tunnetko sinä Jeesuksen?

Jolla on Poika, sillä on elämä. Jolla ei Jumalan Poikaa ole, sillä ei ole elämää.” (1. Joh. 5:12)

Kahden viimeisen kuukauden aikana minunkin lähelläni on tapahtunut viisi kuolemantapausta. Heidän aikansa oli täyttynyt. Jäin kysymään, tunsivatko he Jeesuksen? Sastamalan Marian kirkossa on ruumisrattaat, johon on kirjoitettu ”tässä menen nyt minä, mutta kohta tulet perässä sinä, ennen kuin aavistatkaan”. Dogmatiikan professori Osmo Tiililä sanoi: ”Kirkko on sitä varten että täällä kuollaan.”  

Olen kysynyt monelta, tietääkö hän, minne hän on kuolemansa jälkeen menossa? Yksikään ei ole osannut vastata. Oman sielumme pelastus näyttää olevan kaikkein laiminlyödyimpiä asioita tässä maailmassa. Jeesus sanoo: ”Mitä se hyödyttää ihmistä, jos hän voittaa omakseen koko maailman, mutta menettää sielunsa? Millä ihminen voi ostaa sielunsa takaisin.” (Matt. 16:26) Suhde Jeesukseen on välttämätön jokaiselle ihmiselle, joka haluaa pelastua. Ethän vain sinä laiminlyö omaa sieluasi?

Jeesus sanoo kaksi asiaa

 ”Kääntykää ja uskokaa hyvä sanoma!” Ne ovat kaksi eri asiaa.

Ensiksi: ”Kääntykää”.  Eli käänny takaisin, palaa omilta teiltäsi Jeesuksen luo. Käännä selkäsi syntiselle elämällesi. Tee 180 asteen käännös ja ojenna elämäsi Jumalan tahdon mukaan. Tuo syntisi valoon.   Suostu löydettäväksi, suostu puhdistettavaksi, suostu rakastettavaksi! Tätä julistivat profeetat. Tätä julisti Johannes Kastaja. Tätä julisti Jeesus. Väärään suuntaan on turha kiirehtiä.” Kääntymys on katumusta ja halua alkaa elää uudella tavalla. Kadu siis ja tuo syntisi Jeesukselle. Jumalan valtakuntaan mennään polvillaan. Tuo oma kurjuutesi Jeesukselle joka päivä. Se tekee pieneksi, Jumalaa tarvitsevaksi. ”Autuaita ovat hengellisesti köyhät, sillä heidän on Jumalan valtakunta.”(Matt. 5:3)

Itse jouduin ennen uskoontuloani syvään synnintuntoon ja hätään, että joudun kadotukseen. Jumalan käsi painoi raskaana, kunnes tajusin, että ristillä oli sovitettu minunkin syntini. Kuin tonneittain olisi pudonnut kuormaa harteiltani! Aika oli täyttynyt. Minulta kysyttiin, otanko vastaan Jeesuksen? Kun Jumala herättää synnintunnon, se on ”Jumalan mielen mukaista murhetta, joka saa aikaan parannuksen, jota ei tarvitse katua, sillä se johtaa pelastukseen. Maallinen murhe sen sijaan tuottaa kuoleman.” (2. Kor. 7:10).

Kääntyminen voi merkitä, että joudut ehkä luopumaan sellaisesta ihmissuhteesta, joka on väärin Jumalan edessä tai jostakin muusta tärkeästä voidaksesi pelastua.  Ei sinusta synnitöntä tule, mutta Jeesukselta voit saada syntisi anteeksi ja sydämesi puhdistuu. Tokion olympialaisten nyrkkeilyn pronssimitalimies Pertti ”Purtsi” Purhoselta kysyttiin, mistä hän joutui Jeesuksen tähden luopumaan, kun hän tuli uskoon. Hän vastasi: ”Jouduin luopumaan kaikesta, jouduin luopumaan koko kurjuudestani.” Joka rikkomuksensa salaa, ei menesty, joka ne tunnustaa ja hylkää, saa armon.” (Sananl. 28:13) Onko sinulla joku sellainen synti, jota et tahdo hylätä? Jumala on hyvä, mutta hän on myös pyhä ja meidän tulee tehdä hänelle tili elämästämme. Mutta saat jo nyt tehdä autuaan vaihtokaupan: anna syntisi Jeesukselle ja Jeesus antaa sinulle itsensä ja anteeksiantonsa.  Ilman katumusta et pysty uskomaan hyvää sanomaa, koska sinulla ei ole siihen tarvetta. Siksi Jeesus sanoi: ”Eivät terveet tarvitse parantajaa, vaan sairaat. En minä ole tullut kutsumaan hurskaita, vaan syntisiä.” (Mark. 2:17)  Olennaista on, että saat syntisi anteeksi ja lähdet seuraamaan Jeesusta. Luther sanoo: ”Missä on syntien anteeksiantamus, siellä on elämä ja autuus.” Siellä on myös Jumalan valtakunta.

Synti, erityisesti omahyväisyys istuu meissä lujasti. Silti me kuvittelemme pelastuvamme ilman Jeesusta. Raamatunopettaja David Pawson kutsuttiin kerran puhumaan eräälle baptistinaisten ryhmälle. Häneltä kysyttiin, mistä hän aikoi puhua? ”Armosta”. Pawson sanoi haluavansa sanoa siitä kaksi asiaa. ”Ensiksi: pahojen tekojesi ei tarvitse estää sinua pääsemästä taivaaseen. ”Naiset olivat tyytyväisiä. ”Toiseksi: hyvät tekonne eivät auta teitä pääsemään sinne.” Kaikki synkkenivät. Puheenjohtaja tuli suuttuneena Pawsonin luokse ja kysyi: ”Tarkoitatko todella, että kaikki tekemäni hyvät työt ovat menneet hukkaan?” ”En, ne eivät ole menneet hukkaan toisten ihmisten kohdalla, mutta ne eivät auta sinua.”

Toiseksi: ”Uskokaa hyvä sanoma!”  

Usko syntyy kuulemisesta, mutta kuulemisen synnyttää Kristuksen sana.” (Room. 10:17) Kuuntele Jumalan sanaa ja luota siihen kuin lapsi. ”Lasten kaltaisten on Jumalan valtakunta. Joka ei ota Jumalan valtakuntaa vastaan kuin lapsi, hän ei sinne pääse.” (Mark. 10:15) 

Usko ei ole valinta. Sinä et valitse uskoa. Usko on sydämen turvautumista Jeesukseen, minkä Pyhä Henki vaikuttaa Jumalan sanan kautta, et sinä eikä sinun ratkaisusi.  Usko on kuin rakkaus, joka syttyy, kun kaksi ihmistä kohtaa toisensa ja rakastuu. He eivät itse ole päättäneet rakastua toisiinsa, se vain tapahtuu. Näin käy myös kun ihminen ns. tulee uskoon. Hän ei itse edes heti huomaa sitä, kun hän on kuullut Jumalan sanaa. Kyllä sinulta toki kysytään, kelpaako sinulle Jumalan armo, Jeesus ja hänen valtakuntansa, mutta periaatteessa olet saanut uskon lahjaksi jo ennen kuin olet itse sitä edes tajunnut. Sydämessäsi on pelastava usko, kun katuvana huudat Jeesukselle: ”Jeesus, armahda minua syntistä!” Pienikin kipinä uskoa riittää, sillä Jeesus itse on kokonaisena tuossa kipinässä. Tärkeää on uskon kohde, ei määrä. Jeesus kutsuu sinua. Hänen sanaansa uskominen riittää. Voit kyllä vastustaa häntä, mutta silloin jäät pimeyteen. Aika on täyttynyt ja portit suljetaan kerran. Älä lykkää kääntymistäsi.  Empiminen ei riitä, sillä ”puoliksi pelastettu on kokonaan kadotettu.”

Aika on täyttynyt

Käänny pois synneistäsi 180 astetta toiseen suuntaan, Jeesuksen luo, hänellä on paljon anteeksiantamusta. Käänny, suostu löydettäväksi, suostu puhdistettavaksi, suostu rakastettavaksi. Kun uskot, sydämesi autiomaahan kirjoitetaan uusi laulu Jeesuksesta, joka täyttää sydämesi. Sydämeesi kirjoitetaan evankeliumi, Jeesus itse. Jeesus itse saapuu sydämeesi uutena todellisuutena. Hän ei korjaa vanhaa, vaan tekee kokonaan uutta. Hän ei tule vierailemaan, vaan asumaan. Jeesus sanoo: ”Jos joku rakastaa minua, hän noudattaa minun sanaani. Minun Isäni rakastaa häntä, ja me tulemme hänen luokseen ja jäämme asumaan hänen luokseen.” (Joh. 14:23)  

”Kääntykää, sillä taivasten valtakunta on tullut lähelle!”