TAIVASMATKALAISIA

JUHANI SIIKANEN
23.6.1927–15.10.2017

Raamattukoulun salissa on kaunis, valkoinen kaappikello. Lahtelainen insinööri Juhani Siikanen on valmistanut sen meille kymmeniä vuosia sitten.  Nyt Juhanin lepopaikka on Lahdessa Levon hautausmaalla.

”Yksikään meistä ei olisi tänään täällä, ellei Pyhä Henki olisi tehnyt työtään meissä.   Kun saamme sisimpäämme Pyhän Hengen vaikutuksen ja saamme kokea, että olemme saaneet syntimme anteeksi, voi mikä riemu siitä nousee.  Kun tajuamme, että nimemme on kirjoitettuna elämän kirjassa, se on riemun aihe. … Tätä ilon aihetta tahdomme Lahdessa ja Mäntypirtillä rukoilla. Tahdomme rukoilla, että Jumalan herätyksen tuulet saisivat lähteä liikkeelle sillä tavoin, että mahdollisimman moni ihminen voisi kokea, että hänen syntinsä on anteeksi annettu ja hänen nimensä on elämän kirjassa… Minut saata taivaan ilohuoneeseen, jossa laulan lakkaamatta uutta virttä loppumatta.” Tällaisen katkelman Juhanin kirjoituksesta löysin vanhasta Raamattukoulu-lehdestä vuodelta 1978.

Koulumme rehtorina ja säätiön toiminnanjohtajana oli Juhanin hallitusvastuuseen tullessa Seppo Kangas. Juhani laittoi vuonna 1979 itsensä rohkeasti likoon hallitusvastuuseen ja säätiön hallituksessa hän oli vuoteen 1987 asti.

Juhani, Sisko ja Päivi olivat ahkeria Raamattukoulun luennoilla ja tilaisuuksissa kävijöitä, niin kauan kuin se oli suinkin fyysisesti mahdollista. Siikasen perheen tie Raamattukouluun kulki Lahden ystäväpiirin ja kesäpaikkamme Mäntypirtin kautta. Juhani oli vaikuttava hahmo Lahden ystäväpiirissä ja Elojuhlien miestoimikunnassa.  Juhani oli myös monissa käytännön tehtävissä Elojuhlilla ja myös juontaja- ja puhujavastuussa. Aina alttiisti, lämpimästi ja ystävällisenä mukana. Viimeisen puhelun kävimme kesällä Juhanin 90-vuotispäivän aikoihin. Juhanin kanssa oli virkistävää keskustella ja jakaa monen tasoisia elämän asioita. Nytkin tätä kirjoittaessa tuntuu niin kuin Juhani olisi tässä läsnä lämpimästi auttamassa ja neuvomassa. 

RAIJA TUOMISTO
28.9.1929–20.9.2017

Raamatun monimuotokurssille etsimme opettajia. Irma Kamprad keksi, että Raija Tuomistoahan voimme pyytää.  Raija oli uskonnon opettaja.  Raijalta itseltään kuulin sen, että hän oli ollut Raamattukoulussa jo koulun perustajan Kerttu Vainikaisen jämäkän ohjauksen opissa.  Siksi Raija osasi ja halusi kannustaa ja tukea minua selviämään johtajan tehtävistä ja luomaan Raamattukoulua ja sen opetusta.

Raijan siunaustilaisuuden aikaan istuimme koululaisten kanssa hiljaisuuden kappelissa ja sytytimme kynttilöitä hänelle.  Kuulin, että Raijalla oli Käpylän kirkossa paljon saattajia ja muistelijoita.  Raija oli ollut opettajana Lahdessa, Mäntyharjulla, Askolassa. Mutta sitä emme tienneet, että Raijan toimeliaisuudesta aloitettiin maamme kouluissa taksvärkkikeräys, jossa oli mukana 700 koulua ja niillä rahoilla saatiin Etiopian koululaisille viisi asuntolaa!!!  Lähetystyössä Raija oli Oshikangossa. Työtoveri Sirkka Haaviston kertoman mukaan ”virran takana asusti perusteellinen ja vieraanvarainen Raija”.  Raija oli harras rukoilija, joka rakasti seurakuntaa, Raamattukouluakin, mutta ennen kaikkea Namibiaa.  Monet Raamatun monimuotolaisetkin ovat saaneet olla hänen opissaan.  Kevätmyyjäisissä näin viimeksi Raijan ja joulumyyjäisissä muistelimme häntä. 

PÄIVI BERGSTRÖM
13.12.1950–
15.9.2017

Myyjäisissä sytytimme muistokynttilän myös nuorisonohjaaja Päivi Bergströmille.   Päivi oli hiljainen ja vaatimaton ja samalla tavattoman uskollinen ja rakastava ihminen.  Seurakunnan lisäksi hän teki pitkän työuran kehitysvammaisten parissa Rinnekodissa.  Israel oli Päivin suuri rakkaus. Siellä hän oli usein.   Tyypillistä Päiviä oli, että hän tarjoutui aina myyjäistöihin, jos suinkin mahdollista.  

Lahden Elojuhlille ja muihin haastaviin tilaisuuksiimme Päivi lähetti tekstiviestillä tervehdyksen, siunauksen toivotuksen.  Tiesimme, että Päivi kantaa meitä rukouksin.  Monet muutkin rukousaiheet voi jakaa Päivin kanssa.  Viimeiseen tekstiviestiini Päiville kirjoitin: Erään kelttiläisen Ionan luostariyhteisön kaunis, yksinkertainen rukous on: ”Tässä läsnä oleva, elävän Jumalan Henki tulkoon Sinun ruumiiseesi ja mieleesi ja henkeesi ja parantakoot Sinut kaikesta, mikä vahingoittaa Sinua.  Jeesuksen Kristuksen nimessä.  Aamen.”  Siihen Päivi vastasi, että hänet siirretään saattohoito-osastolle.   Jeesus tuli ja paransi – ei täällä, josta Päivi oli täysin varma, vaan toisella iankaikkisuuden puolella – siellä ei ole kipua.   Kiitos Päivi kaikkien ystäviesi puolesta, joita Sinä kannoit rukouksin.

Marja Heimala-Pelkonen