Kuulumisia Elojuhlilta

Lueskelin Elojuhlien historian teemalistaa. Melkein päivälleen tämän vuoden päivien aikaan tasan 50 vuotta sitten olivat ensimmäiset Elojuhlat Joutjärven kirkolla aiheena: Auta, oi Jeesus!  Silloiset juhlat jatkuivat ilmeisesti telttapäivillä, koska Raamattukoulu-lehden sivuilla nuori raamattukoululainen Eero Junkkaala kuvaa tapahtumaa 12.8.1967 näin. ”Kesän sykähdyttävin ilta oli elokuun kahdestoista. Meitä oli kourallinen nuoria kokoontunut tuhannen hengen telttaan. Laulu ei ottanut sujuakseen ja kokouksen alkaminen tuntui melkein ankealta. Silloin kesken alkurukouksen ryntäsi sisään parikymmenpäinen nuorisojoukko. Nämä nuoret, jotkut humalassa, useat selvinä, alkoivat kuunnella meidän valmistamattomia puheitamme, joihin tuntui Jumalan henki silloin yhtyvän. Pitkähkö kokous oli lopussa ja nuoret esitettiin valinnan eteen: ota tai jätä. Yöksi hämärtyvä Lahden taivas sai nähdä, kuinka kaksi nuorta tyttöä otti ensimmäistä askelta uskon tiellä…”

Opiskelija Helena Porio, nyk. Syrjälä, puolestaan kirjoitti samojen Elojuhlien keittiötöistä Raamattukoulu-lehteen: ”Kun olet luvannut Herralle 24 tuntia, saa olla onnellinen, ettei ole luvannut ylitöitä.  ’Kun teet lupauksen Jumalalle, niin täytä se.  On parempi, ettet lupaa, kuin että lupaat etkä täytä’,”  Saarn. 5:3,4.

Elojuhlien historia alkoi jo vuonna 1962 Helsingistä ja jatkui Tampereen, Porin, Lahden ja Lappeenrannan kautta ja löysi paikkansa Joutjärven kirkolle 50 vuotta sitten.  Juhlavieraidemme joukossa oli heitäkin, joista oli tullut elojuhlakävijöitä ensimmäisestä alusta alkaen. Kun nyt en ollut vahvasti ohjelmavastuussa, oli aikaa kohdata juhlavieraita ja keskustella heidän kanssaan. Ilahduttavaa oli, miten lahtelaiset ja raamattukoululaiset vuosien varrelta olivat edelleen ottaneet juhlat omikseen ja myös vuosi vuoden jälkeen ovat antamassa omaa panostaan. Tilaisuuksien yhteen laskettu väkimäärä oli lähes tuhat henkeä. 

Uskollisuuden ikoni on emäntämme Kyllikki Stenborg. Toimme hänen kanssaan kaksi autokuormallista ruokatarvikkeita tukusta.  Ne keittiötiimi jatkojalosti ruuaksi juhlakansalle, joka oli tyytyväistä. Keittiöporukka ei kuullut kovaäänisistä yhtään puhetta. Siitä huolimatta Kyllikki loppupalaverissa sanoi itsensä ja tiiminsä puolesta: ”Kiitos, kun sain palvella!”  Samassa palvelutehtävässä olivat muusikot, rukouspalvelijat, sielunhoitajat, kolehdinkerääjät, kirjojen myyjät, lastentapahtuman ihmiset, koulun vakihenkilökunta ja vapaaehtoiset sekä kirkon omat työntekijät. Kaikilla meillä oli yhteisenä tavoitteena kertoa siitä, miten Raamattu rakentaa ja puhuttelee. Rohkaisimme toisiamme olemaan Jumalan käytössä näilläkin juhlilla.

Näkökulma Raamattuun oli ihmisiä yhdistävä ja rakentava. Puheenvuorojen käyttäjät kertoivat, miten Raamattu oli puhutellut heitä erilaisissa elämänvaiheissa.  Pidettyjä alustuksia voit vielä lukea syksyn mittaan ystäväkirjeestämme esimerkiksi: mikä merkitys Raamatulla on kristityn elämässä, miten Raamattu koskettaa minua, miten rohkaisee elämän rajalla, miten se toimii lapsen ja varhaisnuoren kirjana ja miten Raamattua käytetään raamattupiirissä.

Raamattu on elämän kirja, joka puhuttelee pappia itseäänkin ja kaiken ikäisiä omissa kuvioissamme.  Joskus on rankkaa, joskus on kuivaa, joskus pelkkää erämaata. Siitä kertoivat myös monet juhlille jätetyt rukouspyynnöt. Koko kirkkokansa rukoili niiden puolesta jo juhlilla ja rukous jatkui heti seuraavana torstaina koulun rukouspiirissä. Rukoilimme niidenkin henkilöiden puolesta, jotka eivät jaksaneet huolineen odottaa vuoroaan keskusteluapuun.  Yhdessä olemisessa, tapaamisessa, kuulumisten vaihtamisessa ja vaivannäössä on kantoapua ja tukea. Jokaisen tehtävä on tärkeä eikä sinun kutsumustasi Jumalan suunnitelmissa voi toinen täyttää. Seurakunta on Jumalan toiminnan tapahtumapaikka. Seurakunnan aktiivijäsenyys ei perustu suorituksiin, vaan lupaan päästä Jumalan perheeseen.

Raamatun opiskelun voimasta kertoi myös viime lauantain iloinen ja kiitollinen opiskelijaryhmä, joka oli suorittanut vuoden aikana Raamatun monimuotokurssin. Voimme vain olla kiitollisia, kun yhteensä parikymmentä opiskelijaa jaksoi urakan loppuun. Palautteessa arvostettiin kurssin haastetta lukea Raamattua, ajatella sen sisältöä, kiteyttää oleellista ja oppia opettajilta ja kurssitovereilta. 

Raamattu on osa arvokasta kulttuuriperintöämme. Sen sivuilta on Suomen kansa oppinut lukemaan ja sen varassa on jaksettu historiamme vaikeita hetkiä. Jeesus Kristus on rakentanut meille perustuksen. Raamattu rakentaa ja sen äärellä on rakentavaa! 

Ensi vuoden elojuhlat ovat Joutjärven kirkolla 4.-5.8.2018.  Niitä odotellessa voit tulla rakentumaan Raamattukoulun kursseille ja luennoille.      

Marja Heimala-Pelkonen